Η ταπεινωτική ήττα της Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας απ’ την Ε.Ε. θα προκαλέσει νέο ντόμινο εξελίξεων. Ποια είναι τα επόμενα βήματα και ποια σενάρια εξετάζονται;

Τα σενάρια για το Brexit εξαρτώνται άμεσα απ’ το εάν θα περάσει απ’ τη Βουλή η πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι Εργατικοί. Η πρόταση μομφής συζητείται σήμερα, Τετάρτη, στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Εάν η Κυβέρνηση της Τερέζα Μέι χάσει στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της, τότε αναγκαστικά η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Εάν η Τερέζα Μέι καταφέρει να βγει νικήτρια, τότε οι επόμενες κινήσεις της θα είναι πολύ δύσκολες.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει ομιλία στο Κοινοβούλιο στις 12:45 τοπική ώρα. Στη συνέχεια, μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα, θα τοποθετηθούν και άλλα μέλη της Βουλής και μετά θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

Στο σενάριο όπου οι Εργατικοί καταφέρουν να υπερψηφιστεί η πρόταση τους, σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο, δίνεται ένα περιθώριο 14 ημερών στην Κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές ή μπορεί να γίνει ανασχηματισμός.

Εάν η Τερέζα Μέι αποφασίσει να μην κάνει τίποτα απ’ τα δύο, τότε το Κοινοβούλιο θα διαλυθεί και θα δοθεί το χρονικό περιθώριο των 25 ημερών που απαιτείται προκειμένου να πραγματοποιηθεί νέα εκλογική αναμέτρηση.

Τι λένε οι εκτιμήσεις

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, είναι δύσκολο το σενάριο οι Εργατικοί να περάσουν την πρόταση μομφής και να διαλύσουν την Κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Μπορεί να υπάρχουν Συντηρητικοί βουλευτές που δεν είναι ικανοποιημένοι απ’ το σχέδιο εξόδου της Τερέζα Μέι, όμως, την ίδια στιγμή δεν θα ήθελαν να δουν Κυβέρνηση τους Εργατικούς. Επομένως είναι δύσκολο να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι το ότι η Τερέζα Μέι θα καταφέρει να διατηρήσει τη θέση της, όμως, σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ξεκινήσει να διαμορφώνει ένα Σχέδιο Β για την έξοδο από την Ε.Ε.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεσμεύτηκε την Τρίτη ότι θα ξεκινήσει διάλογο με όλα τα κόμματα προκειμένου το νέο σχέδιο να έχει την στήριξη του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Όμως, έχει τονίσει πως αναμένει προτάσεις που μπορούν να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμα:

Brexit: Συντριπτική ήττα για τη Μέι | Πρόταση μομφής απ’ τους Εργατικούς