Τα πρώτα πεφταστέρια της Άνοιξης το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας!

LIKE US ON FACEBOOK

Κορυφώνονται και στην Ελλάδα οι Λυρίδες το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, προσφέροντάς μας ένα μαγικό θέαμα!

Θέλεις ταράτσα, βουνό ή παραλία; Απ’ όπου κι αν αποφασίσεις ν’ απολαύσεις τα πεφταστέρια της Άνοιξης θα είναι σίγουρα ένα παραμυθένιο σκηνικό!

Οι Λυρίδες είναι η πρώτη βροχή αστεριών της Άνοιξης και θα κορυφωθούν το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα.

Λόγω της προηγηθείσας πανσελήνου της 19ης Απριλίου, ο ουρανός θα είναι αρκετά φωτεινός, κάτι που θα δυσκολέψει τις παρατηρήσεις. Οι διάττοντες αστέρες θα είναι ορατοί έως τη Μεγάλη Πέμπτη περίπου, εφόσον ο καιρός είναι ανέφελος και επιτρέψει τις νυχτερινές παρατηρήσεις.

Οι Λυρίδες στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται μέχρι 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων. Μερικές φορές δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές που παραμένουν ορατές στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Υπήρχαν κάποιες χρονιές στο παρελθόν, όπου τα πεφταστέρια τους έφθασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα.

πεφταστέρια της Άνοιξης

Η εν λόγω βροχή διαττόντων, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Ωστόσο, η πραγματική πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.

Δες ακόμα:

Η «ροζ» Πανσέληνος… όπως την είδαμε στην Ελλάδα! | Photos

Photo: Pixabay
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved