10 μέρες απομένουν για να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα τέλη κυκλοφορίας, αφού στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία. Ποια είναι τα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας, αν δεν πληρωθούν στην ώρα τους;

Τα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας θα επιβληθούν στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, αν αυτά δεν πληρωθούν εμπρόθεσμα μέχρι δηλαδή και την τελευταία μέρα του έτους. Τα έσοδα από τα τέλη αναμένεται να φτάσουν στα 1,15 δις., στα ίδια ποσά με πέρυσι.

Ποια είναι τα πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας; Αν δεν καταβληθούν στην ώρα τους, εκτός από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, επιβάλλεται και πρόστιμο που είναι ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο ΙΧ ή επιβατικό ΙΧ, το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο και 30 ευρώ αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 5.126.024 επιβατικά αυτοκίνητα γεγονός που αντιστοιχούν 476 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους. Αν συνυπολογίσουμε τα επαγγελματικά οχήματα (βαν, φορτηγά, λεωφορεία κ.ά.) στη χώρα μας κυκλοφορούν 6,2 εκατ. Από το σύνολο των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, τα 3,73 εκατ. (ποσοστό 72,8%) είναι ηλικίας τουλάχιστον 10 ετών, όταν ο μέσος όρος της ηλικίας του ελληνικού στόλου κυμαίνεται στα 15 έτη. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (σε ποσοστό 91%) τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα καταναλώνουν βενζίνη. Το 5,8% χρησιμοποιεί πετρέλαιο, ενώ μόλις 3,2% εναλλακτικά καύσιμα (υγραέριο, φυσικό αέριο, υβριδικά, ηλεκτρικά κλπ.).

Υπενθυμίζεται ότι τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες διαμορφώνονται ως εξής:

  • Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.
  • Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.
  • Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.

Απ’ την άλλη υπάρχει η δυνατότητα, όσοι ιδιοκτήτες αδυνατούν να καταβάλλουν τα τέλη, να καταθέσουν τις πινακίδες, οι οποίες θα παραμείνουν στη ΔΟΥ για ένα διάστημα. Για όσο διάστημα παραμένει στην Εφορία, δεν πληρώνονται τα τέλη καθώς το όχημα δεν κινείται.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν μαζί τους οι ιδιοκτήτες;

Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:

  • Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.
  • Πινακίδες.
  • Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
  • Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.
  • Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.
  • Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

Στα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβληθούν στην εφορία περιλαμβάνεται και η υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα βεβαιώνεται ότι το αυτοκίνητο δεν θα είναι σταθμευμένο σε δημόσιο δρόμο (δηλαδή, ότι ο ιδιοκτήτης διαθέτει ιδιωτικό χώρο στάθμευσης).

Διαβάστε επίσης:

Αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα εκτυπώσεις τα τέλη κυκλοφορίας