Τα μηνύματα των πολιτικών για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

LIKE US ON FACEBOOK

Ο πολιτικός κόσμος στέλνει το δικό του μήνυμα για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων και τη μαύρη αυτή σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, με τους 353.000 καταγεγραμμένους νεκρούς.

Τα μηνύματα των πολιτικών για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, τονίζουν το καθήκον να θυμόμαστε και να τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας, αλλά και να αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων, σε μήνυμά του το Σάββατο τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία, αλλά και οι «θύτες να εκφράσουν, τουλάχιστον, μιαν ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη»

Αναλυτικά το μήνυμα του κ. Παυλόπουλου ανέφερε ότι: «Εμείς, οι Έλληνες, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι κατανοούμε, στο ακέραιο, την σημασία αυτής της Επετείου, οφείλουμε να αγωνισθούμε, αποφασισμένοι και υπό όρους αρραγούς ενότητας, ιδίως προς τις εξής κατευθύνσεις: Πρώτον, για ν’ αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, ως στίγμα βαρβαρότητας που θα μείνει χαραγμένο για πάντα στην ανθρώπινη μνήμη. Και, δεύτερον, για ν’ αναγκασθούν οι θύτες να εκφράσουν, τουλάχιστον, μιαν ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη, αποκηρύσσοντας έτσι την ως τώρα ανίερη τακτική της αδίστακτης παραχάραξης των, κατά γενική ομολογία, αμάχητων ιστορικών τεκμηρίων».

Το Σάββατο στις 18 Μαΐου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εκπροσώπους του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» και ερευνητικών φορέων που εστιάζουν στον Ποντιακό Ελληνισμό, ενώ αμέσως μετά με ένα μήνυμα του στο Twitter, έγραψε ότι «έχουμε καθήκον να θυμόμαστε και να τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού»:

Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης για το σύνολο του Ελληνισμού. Έχουμε καθήκον να θυμόμαστε και να τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και να μετατρέπουμε τη γνώση της Ιστορίας σε δύναμη για το μέλλον

Με ένα βίντεο μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, έστειλε το μήνυμά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας και ένα βαθύ τραύμα στη συλλογική μας μνήμη».

«Συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια από την τελική φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας και ένα βαθύ τραύμα στη συλλογική μας μνήμη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ακόμη ότι «350.000 Πόντιοι αδερφοί μας υπήρξαν θύματα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου, μέσω μαζικών εκτελέσεων, βίαιων εκτοπισμών και ανείπωτων αγριοτήτων. Πρόκειται για ένα από τα φρικτά εγκλήματα του περασμένου αιώνα, για το οποίο δεν έχει ακόμα αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση. Όχι για να αναμοχλεύσουμε ιστορικά πάθη, αλλά ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της περιόδου εκείνης. Αλλά και γιατί η ανάδειξη και αποδοχή της ιστορικής αλήθειας, είναι τελικά η βάση για την οικοδόμηση σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας», τόνισε ακόμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ δεσμεύτηκε και ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Σε συνεργασία με τις ποντιακές οργανώσεις, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα. Γιατί το θέμα είναι πάνω από όλα εθνικό και αφορά ένα από τα πιο ξεχωριστά κομμάτια του Ελληνισμού, τους Ποντίους αδερφούς μας

«Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων και υπενθυμίζουμε συνεχώς: ποτέ ξανά Γενοκτονία! Οφείλουμε να θυμόμαστε για να μη το ξαναζήσουμε. Το οφείλουμε στους προγόνους μας. Αλλά και στα παιδιά μας. Η Μνήμη είναι υπαρξιακό δικαίωμα. Και η διαρκής Υπόμνηση είναι υπέρτατο Χρέος!», ανέφερε σε μήνυμά του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Νίκος Μαυραγάνης, ανέφερε ότι: «353.000 ψυχές Ελλήνων του Πόντου ζητούν δικαίωση! 100 χρόνια πέρασαν από την αποτρόπαια κι απάνθρωπη πράξη της Γενοκτονίας. 100 χρόνια, που μας όπλισαν με περισσότερη δύναμη για την αναγνώριση της γενοκτονικής δολοφονίας των Ελλήνων αδελφών μας. Κι όμως υπάρχουν κι εκείνοι, που ξεχνούν. Υπάρχουν κι εκείνοι, που αφήνουν κενά τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου την πιο κρίσιμη ώρα. Την ώρα της ψηφοφορίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας».

Ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε επίσης ότι: «Παρόλα αυτά είμαστε βέβαιοι. Έστω κι ένας από εμάς, που επιζητούμε τη δικαίωση, φθάνει για να πετύχει το ποθούμενο. Γιατί βλέπετε δεν είμαστε μόνοι. Είναι κι εκείνες οι Ποντιακές Ψυχές, που συνεχώς φωνάζουν στη συλλογική συνείδησή μας μία φράση: Αναγνώριση της Γενοκτονίας τώρα!».

«Εκατό χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Άσβεστη παραμένει η μνήμη, αλλά και η προσπάθεια για αναγνώριση από την τουρκική κυβέρνηση», τόνισε στο μήνυμά του για τη 19η Μαΐου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος πρόσθεσε επίσης ότι:

Υποχρέωση όλων μας να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία για τον αγώνα, γιατί μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι 353 χιλιάδες ψυχές που χάθηκα. Ας είμαστε όλοι άξιοι συνεχιστές. Η Ένωση Κεντρώων υποκλίνεται στην ιστορία και στις αξίες του Ποντιακού Ελληνισμού

Διαβάστε ακόμη:

Εκδήλωση στο Ηρώδειο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved