Θετικά ήταν τα μηνύματα Μέρκελ και Σουλτς για την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕSM στην Ελλάδα. Αναλυτικά τα όσα δήλωσαν.

«Καλή ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» χαρακτηρίζει την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, ο οποίος σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ακόμη ότι η Αθήνα «πρέπει να παραμείνει στον δρόμο που ακολούθησε ως τώρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτευχθείσα πρόοδος».

«Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕSM σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία θα χρηματοδοτείται μελλοντικά και πάλι με τις δικές της δυνάμεις» αναφέρει στην παρέμβασή του το Βερολίνο.

Αναλυτικά η δήλωση από τον εκπρόσωπο της Μέρκελ:

«Έπειτα από οκτώ χρόνια ολοκληρώνεται σήμερα το τελευταίο από τα προγράμματα βοήθειας τα οποία κατέστησαν απαραίτητα κατά τη διάρκεια της κρίσης για κράτη-μέλη του ευρώ. Αυτή είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα κατέβαλε στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής μεγάλες προσπάθειες, έθεσε υπό έλεγχο τα έξοδά της, πραγματοποίησε μεταρρυθμίσεις και επέστρεψε και χάρη σε όλα αυτά σε οικονομική ανάπτυξη.

Οι εταίροι στην Ευρωζώνη, δηλαδή όλες οι χώρες του ευρώ, επέδειξαν, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, κατ’ επανάληψη μεγάλη αλληλεγγύη ώστε να στηρίξουν την Ελλάδα σε αυτόν τον δρόμο.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία θα χρηματοδοτείται μελλοντικά και πάλι με τις δικές της δυνάμεις. Για να διασφαλιστεί η επιτευχθείσα πρόοδος είναι τώρα σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο που έχει ακολουθήσει. Οι συμφωνίες του Eurogroup του Ιουνίου αυτού του έτους έθεσαν για αυτό μια σημαντική βάση».

Σουλτς: Αξίζει ο ελληνικός λαός να εμπιστευτεί το μέλλον του στον Αλέξη Τσίπρα

«Εμπιστεύομαι τον Αλέξη Τσίπρα. Αν παραμείνει πρωθυπουργός, θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αλλά νομίζω ότι του αξίζει να του εμπιστευτεί κανείς το μέλλον της Ελλάδας. Το λέω βέβαια με την καρδιά μου να χτυπά στους φίλους μου στο ΠΑΣΟΚ που επίσης πλήρωσαν βαρύ πολιτικό τίμημα σε αυτήν τη χώρα», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle, ο Μάρτιν Σουλτς.

Ο ίδιος στη συνέχεια πρόσθεσε ότι είναι η σημερινή μέρα «είναι μια καλή ημέρα για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά ιδιαίτερα για τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα έκανε τεράστια βήματα προς την αυτοχρηματοδότησή της. Πρόκειται για βασική προϋπόθεση προσέλκυσης επενδυτών στη χώρα. Οι (όποιες) αρνητικές εξελίξεις θα απορροφηθούν από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Και όταν εισρεύσουν και πάλι κεφάλαια στη χώρα από τους επενδυτές, τότε και οι νέοι θα βρουν και πάλι δουλειά».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Ελλάδα επανακτά την οικονομική της κυριαρχία, εάν ορίσουμε ως ανεξαρτησία, όταν μια χώρα χρηματοδοτεί από τις αγορές και πάλι τον προϋπολογισμό της και τα ελλείμματά της από δάνεια άλλων χωρών, τότε γίνεται λόγος για ανάκτηση μεγάλου τμήματος ανεξαρτησίας», ενώ ερωτηθείς για το εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο απάντησε ότι:

Το αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο εξαρτάται από το εάν η οικονομία της χώρας τώρα που θα αυτοχρηματοδοτείται, αναρρώσει σε τέτοιο βαθμό που να επιτύχει βιωσιμότητα του χρέους

Σχολιάζοντας την κυβέρνηση και για το εάν κάποια στιγμή θα πρέπει να δοθεί απομείωση του χρέους ή και άφεση, ο κ. Σουλτς επισημαίνει ότι: «Για την ώρα προέχει το βήμα της 21ης Αυγούστου, ως βασική προϋπόθεση προσέλκυσης επενδυτών στη χώρα. Θα πρέπει διδαχθούμε και να μην έχουμε προκαταλήψεις απέναντι σε μια αριστερή κυβέρνηση. Αυτή η αριστερή κυβέρνηση απέδειξε ότι μπορεί να ασκεί αξιόπιστη και σοβαρή πολιτική».

Για τη μεταμνημονιακή εποπτεία ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τόνισε ότι: «Δόθηκαν τεράστια δάνεια, είναι φυσικό. Ακόμη και άλλες χώρες που πήραν μεγάλα προγράμματα στήριξης βρίσκονται υπό επιτήρηση. Δεν θα γίνει κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι σε ανάλογες περιπτώσεις», ενώ κατέληξε αναφέροντας ότι:

Οι Έλληνες αξίζουν μεγάλης αλληλεγγύης, πλήρωσαν υψηλό τίμημα. Είχα την ευκαιρία να δω στη Λέσβο την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες. Κυρίως η Γερμανία θα έπρεπε να τους ευχαριστήσει και να τους βοηθήσει

Διαβάστε ακόμη:

Πώς σχολίασαν η Αντιπολίτευση και τα ξένα Μέσα την έξοδο από τα Μνημόνια