Η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να ανοίξει μέσα στην εβδομάδα και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξεις ώστε να μην κάνεις λάθος και μείνεις εκτός. Τα λάθη που πρέπει ν’ αποφύγεις στην αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα!

Με την πλατφόρμα να ανοίγει μέσα στην εβδομάδα, ο χρόνος μετρά αντίστροφα καθώς μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου το αργότερο θα πρέπει να έχεις υποβάλλει την αίτησή σου. Διαφορετικά, χάνεις το μέρισμα.

Τι πρέπει να προσέξεις στην αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα;

Θα εισέλθεις στην πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί στη διεύθυνση koinonikomerisma.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis. Σε κάθε νοικοκυριό, οι δικαιούχοι μπορεί να είναι περισσότεροι από ένας.

Μπορεί να υπάρχουν δύο ΑΜΕΑ, μπορεί να είναι και οι δύο γονείς μακροχρόνια άνεργοι ή μια οικογένεια να είναι πολύτεκνη και ένα από τα παιδιά, να έχει αναπηρία σε ποσοστό άνω του 67% και να εισπράττει το προνοιακό επίδομα. Σύμφωνα με τις οδηγίες, σε αυτές τις περιπτώσεις, το επίδομα δίνεται μια φορά ανεξάρτητα αν πληρούνται δύο ή περισσότερες φορές τα κριτήρια. Το επίδομα των 700 ευρώ θα το εισπράξει το μέλος του νοικοκυριού που θα κάνει πρώτο χρονικά τη σχετική αίτηση

Θα δηλώσεις το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θέλεις να κατατεθούν τα χρήματα. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ο ίδιος λογαριασμός στον οποίο καταβάλλεται είτε το προνοιακό επίδομα (σε περίπτωση που δικαιούστε το μέρισμα λόγω αναπηρίας) είτε το επίδομα ανεργίας (αν είστε βραχυχρόνια και επιδοτούμενος άνεργος). Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε άλλος λογαριασμός αρκεί να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις: ο λογαριασμός να είναι έγκυρος και ενεργός και σε αυτόν ο δικαιούχος να είναι είτε αποκλειστικός δικαιούχος, είτε συνδικαιούχος.

«Εάν ο ενδιαφερόμενος δεν είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος στον αριθμό λογαριασμού που δήλωσε, δεν κρίνεται δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος και δεν πραγματοποιείται η σχετική πληρωμή, ακόμα και αν κατά τα λοιπά πληρούνται τα κριτήρια χορήγησής του». Σε περίπτωση που αριθμός IBAN που δηλώθηκε δεν είναι ενεργός, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πίστωση του λογαριασμού στον οποίο ο ενδιαφερόμενος είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος, θα πρέπει ο ίδιος να μεταβεί στο οικείο πιστωτικό ίδρυμα τήρησης του εν λόγω λογαριασμού και να διευθετήσει το ζήτημα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Προσοχή λοιπόν στα χρονικά περιθώρια γιατί μεσολαβούν και οι αργίες των Χριστουγέννων. Εάν ο ίδιος IBAN εμφανίζεται να έχει δηλωθεί δύο ή περισσότερες φορές σε διαφορετικές αιτήσεις και για διαφορετικούς δικαιούχους, ισχύει και είναι έγκυρη μόνο η πρώτη χρονικά υποβληθείσα αίτηση.

Το σύστημα θα ζητήσει την επιβεβαίωση προσωπικών στοιχείων μεταξύ των οποίων ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ. Αν δεν ταυτοποιούνται οι δύο αυτοί αριθμοί, ο αιτών ή το μέλος του νοικοκυριού στου οποίου τα στοιχεία εμφανίζεται η ασυμφωνία, πρέπει εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων να αιτηθεί την αλλαγή στοιχείων του ΑΜΚΑ του στα ΚΕΠ και κατόπιν αυτού να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης. Δώσε προσοχή στις προθεσμίες!

Με την αποδοχή της ορθότητας των στοιχείων και την υποβολή της αίτησης, ουσιαστικά κάνετε και δήλωση του νόμου 105. Έτσι, σε όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία, στην σχετική ηλεκτρονική αίτηση, θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία ενώ αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα καταλογίζονται σε βάρος των παραβατών και θα εισπράττονται με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ο οποίος προβλέπει από δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών μέχρι και κατασχέσεις ακινήτων).

Διόρθωση της αίτησης μπορεί να γίνει μόνο μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου. Η αίτηση μπορεί να ακυρωθεί από τον αιτούντα και να υποβληθεί καινούργια μόνο εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων δηλαδή από τις 17 Δεκεμβρίου έως τις 26 Δεκεμβρίου. Η αίτηση μπορεί να ακυρωθεί, ανεξάρτητα του αν έχει υποβληθεί οριστικά ή όχι ενώ μετά την ακύρωση μπορεί να υποβληθεί καινούργια αίτηση. Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, ο αιτών ενημερώνεται αυτόματα για την έγκριση ή την απόρριψή της.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι τα χρήματα να καταβληθούν στις 27 Δεκεμβρίου, εφόσον δεν δημιουργηθούν προβλήματα και καθυστερήσεις. Πάντως, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου τα χρήματα θα έχουν καταβληθεί στους λογαριασμούς με βεβαιότητα.

Διαβάστε επίσης:

Είναι επίσημο: Οι 4 κατηγορίες που δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα