Έως σήμερα 396.00 του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε 197 χώρες, δεν λείπει κάποια χώρα πλέον από τον χάρτη. Η ανθρωπότητα έχει καταγράψει περισσότερους από 17.000 επιβεβαιωμένους θανάτους. Στα 743 τα κρούσματα του νέου ιού στην Ελλάδα, 20 νεκροί. 

Σήμερα Τρίτη, καταγράφηκαν 48 νέα κρούσματα του νέου ιού στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 743 κρούσματα. 134 νοσηλεύονται και η πλειοψηφία είναι άνδρες. 45 νοσηλεύονται στη ΜΕΘ με μέση ηλικία 68 έτη και οι περισσότεροι είναι άνδρες, ενώ η πλειοψηφία έχει υποκείμενο νόσημα.

Συνολικά, έχουν σημειωθεί 20 θάνατοι με μέση ηλικία 75 ετών, σε αυτήν την τραγική λίστα οι περισσότεροι είναι άνδρες ενώ 32 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Τσιόδρα, 1,7 δις άνθρωποι, 20% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι σε κατάσταση περιορισμού στο σπίτι. Η προστασία του πληθυσμού είναι το κύριο μέλημα όλων των κρατών του κόσμου.

Επί δύο μέρες στη σειρά υπάρχει μειωμένος αριθμός θανάτων και κρουσμάτων στην Ιταλία, ενώ στην Κίνα σταματά ο περιορισμός των πολιτών στο σπίτι, εκτός από την Γιουχάν που θα σταματήσει σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, μόνο μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν ποιος έχει περάσει τον ιό και ποιος όχι. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα και για την άτυπη συμπτωματολογία, όπως άτομα με διάρροια ή σε άτομα που διαταράσσονται οι οσμές ή η γεύση. Όσο περισσότερο τον μελετούμε, τόσο θα τον καταλαβαίνουμε, τόνισε ο λοιμωξιολόγος κατά την ενημέρωση, ενώ τόνισε πως πρόκειται για μια κρίσιμη εβδομάδα, έναντι μιας πανδημίας που εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο.

Πολύ περισσότερο, πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του ΠΟΥ, με συχνό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη του βήχα ή φτερνίσματος με τον αγκώνα, να μην αγγίζουμε μύτη, μάτια, στόμα, να τηρούμε την απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου και φυσικά να μένουμε στο σπίτι. Άνθρωποι με ελαφρά συμπτώματα είναι φορείς και μεταδίδουν τον ιό.

Όσοι μένουν στο σπίτι κι εμφανίζουν συμπτώματα, παρακαλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Η προσεκτική παρακολούθηση από τον γιατρό, ιδιαίτερα σε καταστάσεις κινδύνου είναι μεγάλη σημασίας ώστε να αποφύγουμε προβλήματα στην υγεία μας αλλά και στο σύστημα Υγείας.

Απ’ τη μεριά του ο κ. Χαρδαλιάς, έδωσε κι άλλες διευκρινίσεις για τις βεβαιώσεις κυκλοφορίας:

  • Υπάρχει ανάγκη να λάβουμε οδηγίες από το forma.gov.gr και τη δυνατότητα εκτύπωσης και χειρόγραφης αίτησης.
  • Σχετικά με τις βεβαιώσεις, η φόρμα Α θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδα του εργοδότη, διαφορετικά είναι άκυρη.
  • Οι εργαζόμενοι των κοινοχρήστων των πολυκατοικιών πρέπει να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση με σαφές ωράριο και διευθύνσεις πολυκατοικιών.
  • Με δεδομένη την κατάσταση, η ροή στα super market ομαλοποιήθηκε και το ωράριο από την Πέμπτη 26 Μαρτίου μέχρι το Σάββατο 4 Απριλίου θα είναι: Δευτέρα-Παρασκευή 7-21.00 , Σάββατο 7-20.00 και Κυριακές κλειστά.

Από αύριο Τετάρτη θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα.

Σχεδόν 1 εκ. μηνύματα σε λιγότερο από 24 ώρες

Τα μηνύματα στο 13033 έχουν πάρει… “φωτιά” , καθώς όπως έγινε γνωστό σε λιγότερο από ένα 24ωρο έχουν σταλθεί περίπου 1 εκ. μηνύματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, πλέον στην πλατφόρμα Forma.gov.gr υπάρχει και η δυνατότητα της φόρμας στα αγγλικά, ενώ διευκρίνισε σε δηλώσεις του στο Mega τι χρειάζεται για να θεωρηθεί έγκυρο το μήνυμα.

Για να είναι έγκυρο ένα μήνυμα, χρειάζεται μόνο τον αριθμό, το ονοματεπώνυμο και την διεύθυνση. Το SMS είναι δωρεάν και δεν κρατούνται δεδομένα στην κυβέρνηση ή στους τηλεποικοινωνιακούς πάροχους. Το μήνυμα δρα σαν απόκομμα, αντί του χαρτιού. Υπάρχει η δυνατότητα του SMS, οι φόρμες ή ακόμα και μια λευκή κόλλα χαρτί που μπορεί κάποιος να γράψει χειρόγραφα και να βάλει την υπογραφή του….Προσθέσαμε την τεχνολογία ως κομμάτι ενδυνάμωσης του πολίτη, κάτι που δεν έχει εφαρμοστεί σε άλλη χώρα. Προσπαθούμε να σκεφτόμαστε πιο καινοτόμα

Διαβάστε επίσης:

Αναβάλλονται για το 2021 οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο

Photo: EUROKINISSI