Γεμάτη ένταση ήταν η πρώτη μέρα της διήμερης επίσκεψης του T. Erdogan στην Ελλάδα. Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε προκαλέσει αντιδράσεις ήδη μια μέρα πριν την άφιξή του στη χώρα μας, αφού αμφισβήτησε για ακόμα μια φορά την Συνθήκη της Λωζάνης και ζήτησε την αναθεώρησή της. Έντονο ήταν το κλίμα στη συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ η συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκτυλίχθηκε σε αυστηρούς τόνους. Πιο ήρεμα τα πνεύματα στο δείπνο που παραχώρησε ο Π. Παυλόπουλος προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου.

Erdogan κατάθεση στεφάνου

Twitter: Turkish Presidency

Τόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκαν ιδιαίτερα στη μεγάλη σημασία η Τουρκία να σέβεται το διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες, προκαλώντας την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος επέμεινε ότι από τότε που υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάνης έχουν αλλάξει πολλά και πρέπει οπωσδήποτε ν’ αναθεωρηθεί.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον T. Erdogan, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ποια είναι η ελληνική θέση, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης ενώ τόνισε πως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι δυνατή μόνο μέσω της υιοθέτησης του δημοκρατικού κεκτημένου.

Ο T. Erdogan απ’ τη δική του πλευρά επέμεινε στην ανάγκη για επικαιροποίηση της Συνθήκης ενώ παράλληλα έθεσε εκ νέου το ζήτημα της τουρκικής μειονότητας αλλά και του Τζαμιού, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία σέβεται απόλυτα τις θρησκευτικές ελευθερίες των Χριστιανών.

Αλέξης Τσίπρας με Erdogan

Eurokinissi

Σ’ εκείνο το σημείο, η ένταση ανέβηκε με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι «δεν θα κάναμε ορθόδοξη λειτουργία σε κάποιο Τζαμί όπως κάνετε εσείς στην Αγία Σοφία».

Επικριτική ήταν η στάση και των δύο ηγετών όσον αφορά το Κυπριακό, με τον Αλέξη Τσίπρα να υπενθυμίζει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο πριν 43 χρόνια ενώ ο T. Erdogan κατηγόρησε για ακόμα μια φορά την ελληνοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο στις συνομιλίες.

Προκόπης Παυλόπουλος με Erdogan

Twitter: Turkish Presidency

Το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Σε εμφανώς πιο ήπιους τόνους ήταν η τοποθέτηση του Πρ. Παυλόπουλου και του T. Erdogan κατά τη διάρκεια του δείπνου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια επίσκεψη με ιστορικές διαστάσεις, καθώς πρόκειται για το πρώτο ταξίδι Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως η Ελλάδα αποσκοπεί στο να φτιάξει κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την Τουρκία, σημειώνοντας πως είναι περισσότερα αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες σε σχέση με όσα «φαινομενικά μας χωρίζουν».

Erdogan - Παυλόπουλος- Τσίπρας δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας απ’ την πλευρά του ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και την παραχώρηση του δείπνου και εξέφρασε την χαρά που βρίσκεται στην Ελλάδα. «Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς με προβλήματα στην περιοχή μας, η συνεργασία μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, Πλέον μεταξύ μας υπάρχουν πολλά πεδία συνεργασίας», συμπλήρωσε ο T. Erdogan.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής του Τούρκου Προέδρου:

11:15
Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».

Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

12:10
Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Erdogan.

13:30-15:00
Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

16:00
Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

Διαβάστε αναλυτικά όσα έγιναν την πρώτη μέρα του Erdogan στην Ελλάδα:

https://ipop.gr/live_blogging/episkepsi-tou-erdogan-stin-athina/

 

 

 

Photo: Alkis Konstantinidis/Reuters