Τα εύσημα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό έδωσαν όλοι κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Επιτυχία του ελληνικού λαού», αλλά και συνολικά της Ευρώπης, που «απέδειξε ότι με πνεύμα αλληλεγγύης μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις» χαρακτήρισε την έξοδο από τα μνημόνια ο Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο, επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα τα κατάφερε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε πως την προηγούμενη φορά που του δόθηκε η ευκαιρία να απευθυνθεί στην Ολομέλεια «οι μισοί με επευφημούσαν, οι άλλοι μισοί με αποδοκίμαζαν, αλλά ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα είχα την ελπίδα να τα καταφέρω».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την τιμή του για την πρόσκληση να μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο για το μέλλον της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σημαντικό» το γεγονός ότι του παρέχεται η ευκαιρία αυτή του παρέχεται «λίγες μέρες μετά το τέλος της περιπέτειας των μνημονίων και τη καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης, μετά από οκτώ χρόνια.

Η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς, είχαν ρίξει τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας. Αλλά ταυτόχρονα η αδυναμία των θεσμών να προτεραιοποιήσουν τις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης και της οικονομικής ασφυξίας

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο, η οικονομική κρίση της Ελλάδας και η αποτυχία της διαχείρισής της μετατράπηκε και σε πολιτική κρίση της Ευρώπης. Ωστόσο όπως είπε, η Ελλάδα είναι σήμερα «μια διαφορετική χώρα. Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη… Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Ξεφύγαμε από το σπιράλ της ύφεσης και επαναφέραμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης» τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία τη κοινωνική πολιτικής, το γεγονός πως είναι εφικτό να βγεις από τα μνημόνια χωρίς «να διαλύσεις τον κοινωνικό ιστό».

«Θα συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις»

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, «δίνοντας έμφαση στον περαιτέρω εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την εμβάθυνση των δημοκρατικών τομών μέσω και της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης».

Θα συνεχίσουμε τη πορεία της δημοσιονομικής ισορροπίας, ενώ παράλληλα θα θέσουμε ως προτεραιότητα τη δίκαιη ανάπτυξη και την προστασία της εργασίας

«Ποια Ευρώπη θέλουμε»

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως πλέον έχει έρθει η ώρα για να αποφασίσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε. «Το διακύβευμα για την Ευρώπη σήμερα είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Η μέχρι σήμερα διαχείριση της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης αλλά και της κρίσης ασφάλειας, έχει αναδείξει τεράστια ελλείμματα και αντιφάσεις», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Επιμένοντας στο ζήτημα του προσφυγικού, σχολίασε πως «σε μια Ευρώπη που θεριεύει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η Ελλάδα έκανε ό,τι περισσότερο μπορούσε για να διαχειριστεί τις τεράστιες προσφυγικές ροές με όρους ανθρωπισμού και προστασίας του διεθνούς δικαίου».

Την ώρα που άλλες χώρες παραβίαζαν μονομερώς τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και ύψωναν φράκτες, η οικονομικά χτυπημένη Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους. Οι τοπικές κοινωνίες έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και η κοινωνία των πολιτών κινητοποιήθηκε αποτελεσματικά σε συνεργασία με το κράτος, την Ε.Ε. και τους διεθνείς οργανισμούς

«Η Ελλάδα με την σημαντική γεωπολιτική της θέση, συνεισφέρει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ευρύτατα αποσταθεροποιημένη περιοχή», κατέληξε ο κ. Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας έκανε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα ενώ δήλωσε πως λάθη έγιναν και από τους θεσμούς.

Ας αναρωτηθούμε γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε τρία συνεχόμενα προγράμματα, γιατί χρειάστηκε οκτώ χρόνια ενώ άλλες χώρες κατάφεραν να εξέλθουν σε τρία χρόνια. Υπήρξαν μεγάλα λάθη και από τις ελληνικές κυβερνήσεις και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς…Τα πρώτα προγράμματα αντί να εμβαθύνουν στις δομικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα, προτεραιοποίησαν μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο, σε εσωτερική υποτίμηση και ένα σπιράλ ύφεσης

Όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις κυβερνήσεις από το 2010 ως το 2015 και «αυτό από μόνο του ήταν εξαιρετική πολιτική επιτυχία» τόνισε, σημειώνοντας ότι το 2015 η χώρα βρέθηκε «στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης».

Όχι δεν θέλω  να πω ενώπιον σας ότι πρόκειται για success story. Αν για κάτι είμαι ευτυχής είναι γιατί καταφέραμε να εμβαθύνουμε δομικές μεταρρυθμίσεις αλλά ταυτόχρονα καταφέραμε να προστατεύσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία…Πιάσαμε πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ την ίδια στιγμή καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους και να δώσουμε ένα δείγμα γραφής για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων

Προτεραιότητα ήταν οι μεταρρυθμίσεις και όχι οι περικοπές, τόνισε ο κ. Τσίπρα «αυτή είναι η αλήθεια είτε σας αρέσει είτε όχι», ενώ σχολιάζοντας τις αναφορές του εκπροσώπου του ΕΛΚ για νεποτισμό και πελατειακό κράτος στην Ελλάδα, ο κ Τσίπρας επισήμανε «μην ψάχνετε σε εμάς για νεποτισμό και πελατειακό κράτος…. Στη δική σας παράταξη πρέπει να στραφείτε» είπε, προσθέτοντας πως «στη δεξιά παράταξη αναλαμβάνουν ρόλους με όρους οικογενειοκρατίας και όχι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ και τη συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε πως «η στάση που κρατά το κόμμα της Ν.Δ. για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι μια στάση που θα χαρακτηρίζεται στα βιβλία της ιστορίας ως ο ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού».

Χαρακτήρισε ακόμη «στοχευμένες ανακρίβειες» τις αιτιάσεις ότι η πρώτη περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από το κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κόστισε 100 δισ. «Αν όντως υπήρχε τέτοιο κόστος θα είχε αυξηθεί και το δημόσιο χρέος» είπε.

H Ευρώπη του Αλέξη Τσίπρα

Κατά την τριτολογία του κ. Τσίπρας, κάλεσε την Ευρώπη να πει όχι στον φόβο και ναι στην ελπίδα, ενώ υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα εξασφαλίζει αξιοπρέπεια.

Το πολιτικό καθήκον μας σήμερα είναι να αλλάξουμε τη σημερινή Ευρώπη του φόβου, σε μια Ευρώπη της ελπίδας και να συνάψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επανασυνδέσει την Ευρώπη με τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της, που θα εκδημοκρατίσει την Ευρωζώνη και θα εξασφαλίσει την αξιοπρεπή ζωή των πολιτών

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ευρώπη είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι», προσθέτοντας ότι «πιστεύω ότι αυτήν τη στιγμή που η Ευρώπη παλεύει να ανταπεξέλθει σε πολλαπλές προκλήσεις, ο διάλογος είναι απαραίτητος μεταξύ μας».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης τόσο στις κοινωνίες μας -όπως η αύξηση των ανισοτήτων και της φτώχειας- αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών, στη διαχείριση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, αλλά και της απειλής της συνοχής της ΕΕ, καθώς διάφορα κράτη-μέλη καταφεύγουν σε εθνικές λύσεις.

Αναφορικά με το ζήτημα της Ελλάδας, επανέλαβε πως ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο και για μια χώρα που αποτελεί ένα αντικείμενο εργασίας για την Ευρώπη μετά από 8 χρόνια κρίσης και αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων και αποτυχημένων προγραμμάτων.

Καταφέραμε να βρούμε τον σωστό δρόμο και καταφέραμε να έχουμε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για την ελληνική οικονομία, την ίδια ώρα που καταφέραμε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους

«Ήταν πολύ χρήσιμο που ανταλλάξαμε απόψεις σήμερα και που ξεκαθαρίσαμε πόσο απαραίτητο είναι για την Ευρώπη να αλλάξει σελίδα», επανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς από Βρετανό δημοσιογράφο για το θέμα του Brexit, ο κ. Τσίπρας είπε ότι γίνεται συλλογική και σκληρή δουλειά για να βρεθεί η καλύτερη λύση για όλους, του Ευρωπαίους πολίτες και τους Βρετανούς πολίτες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος θα βρεθεί ένας εποικοδομοητικός τρόπος να γίνει αυτό.

Για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Κεφαλογιάννη, δήλωσε πως όλα τα προηγούμενα χρόνια που ερχόταν σε ευρωπαϊκούς θεσμούς ή στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή σε άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς ο προκάτοχος του κ. Ζάεφ, ο κ. Γκρουέφσκι, πώς αυτοαποκαλούνταν και πώς τον αποκαλούσαν οι συνάδελφοί σας, η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων σας και φυσικά η μεγάλη πλειοψηφία και των συναδέλφων σας στο ΕΛΚ. Πώς; Σκοπιανό;

Κύριε Κεφαλογιάννη, εδώ βρισκόμαστε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άρα δεν μπορούμε να λειτουργούμε όπως πολλές φορές λειτουργήσαμε στην Ελλάδα βάζοντας το κεφάλι μας σαν τη στρουθοκάμηλο μέσα στην άμμο. Με ένα ταμπού γύρω μας, μόνο εμείς οι Έλληνες, ενώ όλος ο υπόλοιπος κόσμος και φυσικά εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο, το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό, ήταν σε μια άλλη πραγματικότητα

Σχολίασε επίσης, πως 140 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι πιο μεγάλες, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία αναγνωρίζουν τη γειτονική μας χώρα με τη συνταγματική της ονομασία, που την έχει εδώ και 25 χρόνια. Και η συνταγματική της ονομασία είναι σκέτο «Μακεδονία».

Και φυσικά και ο κ. Γκρουέφσκι και όλοι οι αξιωματούχοι αυτοαποκαλούνται, όλα αυτά τα χρόνια, ως «Μακεδόνες», αλλά δεν είδα να ενοχλείστε για αυτό. Όπως επίσης, δεν είδα να ενοχλείστε που όλα τα προηγούμενα χρόνια και ο κ. Ζάεφ και όλοι οι συμπολίτες του έμπαιναν στην Ελλάδα, και καλά έκαναν και έμπαιναν στην Ελλάδα και έκαναν μαζικά διακοπές στις ελληνικές ακτές, διότι ενίσχυαν την ελληνική οικονομία. Αλλά έμπαιναν στη χώρα με ένα διαβατήριο, το οποίο τι έγραφε; Έγραφε «Μακεδόνες». Από δω και στο εξής και μετά τη Συμφωνία το διαβατήριο θα λέει πολίτες της «Βόρεια Μακεδονίας». Θα προστεθεί και αυτή η φράση

Ο κ. Τσίπρας μίλησε ακόμη για την εξαιρετική σχέση του με τον Ζόραν Ζάεφ ενώ έκανε και μια εκτενή αναφορά σε όλα τα οφέλη της συμφωνίας για την Ελλάδα.

Αυτά, κ. Κεφαλογιάννη, δεν συνέβαιναν μέχρι σήμερα. Και θέλω να απευθυνθώ τόσο σε εσάς, όσο όμως, για να μη μετατρέψουμε τη συζήτηση σε ένα εσωτερικό debate, σε όλους τους ευρωβουλευτές να κατανοήσουν κάτι. Στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ, τόσο εγώ όσο και ο Ζόραν Ζάεφ δεχόμαστε μια σφοδρή επίθεση. Ότι είμαστε και οι δύο προδότες. Ο κ. Μητσοτάκης στην Ελλάδα και ο κ. Μιτσκόφσκι στην πΓΔΜ, που ανήκουν στην πολιτική οικογένεια του Λαϊκού Κόμματος, μας κατηγορούν με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία, με επιχειρηματολογία που απλά αλλάζει πρόσημο, ότι είμαστε προδότες και έχουμε φέρει μια επιζήμια συμφωνία

Κατέληξε λέγοντας πως «ανοίγουμε έναν δρόμο προς το μέλλον, προς την ειρήνη, προς την προοπτική της συνεργασίας και της συμβίωσης των λαών μας».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Μείωση ΕΝΦΙΑ, αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση ΦΠΑ

Photo: Reuters/Vincent Kessler