Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών; Κι αφού η Συμφωνία πέρασε και από τις δύο χώρες, ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν;

Εν μέσω αντιδράσεων, πολύωρων συζητήσεων και διαπραγμαγματεύσεων τελικά τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, τι πρέπει να κάνει από εδώ και μπρος και τι πρέπει να κάνει η γειτονική χώρα;

Τα επόμενα βήματα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Μέσα στις περίπου επόμενες 15 ημέρες:

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να υπογράψει τη Συμφωνία και την επόμενη Δευτέρα να δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως για να γίνει επίσημα νόμος του κράτους.
  • Θα πρέπει να γίνει  γνωστοποίηση στο ΝΑΤΟ ότι κυρώθηκε η Συμφωνία από τη Βουλή.
  • Θα πρέπει να υπογραφεί από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 29 χωρών του ΝΑΤΟ του Πρωτοκόλλου Εισδοχής και να σταλθεί στις πρωτεύουσες των κρατών μελών.
  • Θα πρέπει να κυρωθεί το πρωτόκολλο εισδοχής από τη βουλή των Ελλήνων.
  • Θα πρέπει να σταλθεί στα Σκόπια ρηματική διακοίνωση που να ενημερώνει πως κυρώθηκε η Συμφωνία.
  • Θα πρέπει να σταλεί ρηματική διακοίνωση από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ.
  • Θα πρέπει τα Σκόπια να στείλουν επιστολή προς τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα λέγεται πλέον Βόρεια Μακεδονία.
  • Θα πρέπει να υπογραφεί το Πρωτόκολλο Εισδοχής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και και να σταλθεί στην Ουάσιγκτον.
  • Αλλαγή ονομασίας και πρεσβείες

Όταν γίνει η επίσημη αλλαγή του ονόματος, η χώρα θα λέγεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στις διμερείς σχέσεις της και έτσι θα αναγνωρίζεται από χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Θα ακολουθήσει η αλλαγή των διπλωματικών αποστολών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Στην Αθήνα θα υπάρξει πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ πρεσβεία της Ελλάδας θα υπάρχει στα Σκόπια και γενικό προξενείο στην πόλη Μπίτολα.

Παράλληλα, θα πρέπει να αλλάξουν και όλα τα δημόσια έγγραφα της ΠΓΔΜ, τόσο αυτά που είναι για διεθνή χρήση όσο και αυτά για το εσωτερικό θα πρέπει να αναγράφουν “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Να σημειωθεί ότι για την αλλαγή στα επίσημα έγγραφα για διεθνή χρήση και στα εσωτερικά έγγραφα που μπορούν να έχουν διεθνή χρήση οι γείτονες έχουν προθεσμία 5 ετών η οποία ξεκινά να μετρά από την ημέρα έναρξης ισχύος της Συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορά σε όλα τα δημόσια έγγραφα για εσωτερική χρήση, οι προθεσμίες συνδέονται με την ενταξιακή διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε άνοιγμα ενός «διαπραγματευτικού κεφαλαίου» με την ΕΕ θα σημαίνει και την εκκίνηση πενταετίας για την αλλαγή των εσωτερικών δημοσίων εγγράφων στο πεδίο για το οποίο θα ξεκινά η διαπραγμάτευση για την ΕΕ.

Αναφορικά με τα σύμβολα, υπάρχει το περιθώριο 6 μηνών προκειμένου να σταματήσει η ΠΓΔΜ να χρησιμοποιεί σύμβολα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως σύμβολα της αρχαίας Ελλάδας, τον ήλιο της Βεργίνας κλ.π. Παράλληλα θα αποσυρθεί και μία από τις αρχικές σημαίες της ΠΓΔΜ, η οποία δεν είναι επίσημη αλλά χρησιμοποιείται ακόμη σε διάφορους χώρους, και φέρει τον ήλιο της Βεργίνας.

Διαβάστε επίσης:

Τελικά τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα απ’ τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Credits: Reuters