Η ελληνική Βουλή ενέκρινε το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όμως, ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης;

Τα επόμενα βήματα για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ συνοπτικά είναι η επικύρωση της Συμφωνίας από όλα τα κράτη μέλη, η επίσημη πρόσκληση για μέλος, η αποδοχή απ’ την ΠΓΔΜ του Συμφώνου της Ουάσιγκτον και η επίσημη υποδοχή.

Πιο αναλυτικά, τα βήματα είναι τα εξής:

  • Αποστολή από την Αθήνα ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση Συμφωνίας και Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ.
  • Αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι Συμφωνία των Πρεσπών τίθεται σε ισχύ.
  • Αποστολή από τα Σκόπια επιστολής προς τα κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».
  • Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του κυρωτικού οργάνου σε Ουάσιγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο θεματοφύλακας της συνθήκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποζνακόφσκι, εξέφρασε την άποψη πως αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί «τις επόμενες ημέρες».

Το tweet του Ζάεφ

Ο Ζόραν Ζάεφ υποδέχθηκε την υπερψήφιση της ένταξης στο ΝΑΤΟ απ’ την ελληνική Βουλή γράφοντας στο Twitter πως η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που ψήφισε το πρωτόκολλο ένταξης και προσθέτοντας ότι «είναι πιο εύκολο με τους συμμάχους».

Η φίλη μας, η Δημοκρατία της Ελλάδας, είναι η πρώτη χώρα που επικυρώνει το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Προχωράμε για εγγυημένη επιτυχία. Είναι πιο εύκολο με τους συμμάχους, με υπερηφάνεια να λέμε ότι είμαστε ΝΑΤΟ!

Θυμίζουμε ότι η ελληνική Βουλή επικύρωσε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με 153 ψήφους: Σε σύνολο 294 βουλευτών, 153 υπερψήφισαν, 140 καταψήφισαν και ένας δήλωσε παρών. Να σημειωθεί ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παρέμεινε η ίδια σε σχέση με αυτή που δημιουργήθηκε στην ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Διαβάστε ακόμα:

Τσίπρας: Καλωσορίζω τη Βόρεια Μακεδονία και είμαι περήφανος