Εγκρίθηκε το βράδυ της Παρασκευής η Συνταγματική Αναθεώρηση από τη Βουλή της ΠΓΔΜ και αυτό σηματοδοτεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα. Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ποια θα είναι η στάση του Πάνου Καμμένου;

Ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει δημόσια πολλές φορές ότι θα αποχωρήσει από την Κυβέρνηση όταν έρθει η Συμφωνία στην ελληνική βουλή και αφού κυρωθεί από την ΠΓΔΜ και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει τη στάση του για να αποφασίσει αναλόγως. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Τα σενάρια είναι αρκετά. Όπως είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Open, περιμένει από τον Πάνο Καμμένο να δηλώσει δημόσια ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση. Αν δεν το κάνει -κάτι που ο κ. Τσίπρας σχεδόν αποκλείει- θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Και στη συνέχεια θα φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή για να ψηφιστεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως μόλις η γειτονική χώρα ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες της αναθεώρησης και προχωρήσει στην επίσημη κοινοποίηση των σχετικών τροποποιούμενων διατάξεων προς την Αθήνα, θα προχωρήσει και η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική  Βουλή άμεσα, δηλαδή εντός Ιανουαρίου.

Αρχικά, πρώτα θα δημοσιευτεί στη ΦΕΚ η Συνταγματική Αναθεώρηση της ΠΓΔΜ και αυτό θα σημαίνει ότι τελείωσαν όλες οι υποχρεώσεις της χώρας. Στη συνέχεια θα ενημερώσουν το ελληνικό ΥΠΕΞ, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επικύρωσης της Συμφωνίας και στη χώρα μας.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την νομοτεχνική επεξεργασία στην κοινοβουλευτική επιτροπή νομοτεχνικού ελέγχου, διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει λιγότερες από πέντε ημέρες. Στην συνέχεια θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αν περάσει απ’ το ελληνικό κοινοβούλιο, θα καθαρογραφεί, θα προσεπικυρωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα δημοσιευθεί και στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί στην Γενική Γραμματεία και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε επίσης:

Πέρασε η συμφωνία απ’ την ΠΓΔΜ | Επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ