Την κακοκαιρία “Ζηνοβία” διαδέχτηκε η κακοκαιρία “Ηφαιστίων”, η οποία θα επηρεάσει απ’ την Κυριακή τη χώρα μας με χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν εν όψει του νέου κύματος κακοκαιρίας.

Η κακοκαιρία “Ηφαιστίων” θα είναι λιγάκι πιο έντονη απ’ τη “Ζηνοβία” και θα πλήξει τη χώρα μας από αύριο Κυριακή με έντονο ψύχος, θυελλώδεις ανέμους και χιονοπτώσεις. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, το οποίο εξέδωσε την Παρασκευή, θα επηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών meteo.gr, η ψυχρή εισβολή θα προκαλέσει νέα μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους στα πελάγη, τις βροχές στα κεντρικά, νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας και τις χιονοπτώσεις.

Με τα έως σήμερα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία χιονοπτώσεις φαίνεται ότι θα εκδηλωθούν ακόμη και σε περιοχές με  χαμηλά υψόμετρα των κεντρικών και νότιων ηπειρωτικών.

Στο βίντεο του meteo.gr βλέπουμε την πορεία των αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη έως την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου. Οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες αναφέρονται σε υψόμετρο 1500 περίπου μέτρων, στάθμη της ατμόσφαιρας η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση της πορείας των θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Να σημειώσουμε ότι ο Ηφαιστίων (Αρχαία Πέλλα, 356 π.Χ – Βαβυλώνα, 324 π.Χ.), ήταν γιος του Αμύντορα, ήταν αρχαίος Έλληνας στρατηγός και ευγενής της Μακεδονίας. Και ήταν ο στενότερος φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τα έκτακτα μέτρα λόγω κακοκαιρίας και τριημέρου των Θεοφανείων

Το κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει τις μετακινήσεις του τριημέρου των Θεοφανείων και κυρίως με την επιστροφή των εκδρομέων.

Έτσι, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει τα εξής:

  • Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας θα απαγορεύσουν την κίνηση φορτηγών οχημάτων άνω του 1,5 τόνου στο εθνικό οδικό δίκτυο από την Κυριακή στις 06:00 έως την Δευτέρα στις 24:00.
  •  Απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.). Συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά και θα τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. με 60 ημέρες αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων.
  • Όλα τα οχήματα που δεν φέρουν ειδικά ελαστικά πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες. Θα γίνονται έλεγχοι από την τροχαία σε όλο το εθνικό δίκτυο. Δεν θα επιτρέπεται η κίνηση σε αυτοκίνητα που δεν έχουν εφοδιασθεί με αλυσίδες.
  • Καλούνται οι πολίτες που πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερώνονται συνεχώς πριν και κατά την διάρκεια του ταξιδιού από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και το διαδίκτυο. Οι κατά τόπους Αρχές θα ενημερώνουν για τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Η τροχαία και η πυροσβεστική, θα είναι στους δρόμους για να συντονίσουν και να συνδράμουν. Οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες τους με συναίσθηση ευθύνης. Να είναι σίγουροι πως γνωρίζουν να τοποθετούν αντιολισθητικές αλυσίδες, να βεβαιώνονται πως τα οχήματά τους έχουν επάρκεια καυσίμων.

Διαβάστε αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα | Ποια η κατάσταση στην Αττική