Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρθηκαν κι αυτά με τη σειρά τους στην παραίτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις που αυτή πυροδότησε στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ έριξε σύννεφα στο μέλλον της κυβέρνησης λίγους μήνες πριν τις εκλογές:

O δεξιός υπουργός Άμυνας της Ελλάδας παραιτήθηκε την Κυριακή διαμαρτυρόμενος για μια συμφωνία που τερματίζει την μακροχρόνια διαμάχη με την “Μακεδονία” για το όνομά της, ρίχνοντας σύννεφα στο μέλλον της κυβέρνησης λίγους μήνες πριν τις εκλογές

Μάλιστα, το ίδιο σημείωσε στο δημοσίευμά του ότι: «Ο Καμμένος έχει αποκαλέσει εθνικό ξεπούλημα τη συμφωνία κι είχε επανειλημμένα απειλήσει να φύγει αν ερχόταν προς κύρωση στην ελληνική βουλή…».

Ότι ο Πάνος Καμμένος είχε χαρακτηρίσει “ξεπούλημα” τη συμφωνία των Πρεσπών μετέδωσε και η εφημερίδα Guardian, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Η έξοδος του Πάνου Καμμένου, που αποκάλεσε “ξεπούλημα” τη συμφωνία, θέτει σε κίνδυνο την κυβέρνηση συνασπισμού».

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel απ’ την πλευρά του σημείωσε ότι «η αποχώρηση Καμμένου δεν σημαίνει απαραίτητα απώλεια της πλειοψηφίας για τον Τσίπρα στη Βουλή…», ενώ πρόσθεσε ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ μπορούν να στηρίξουν τον Τσίπρα:

Ακόμη κι αν ο Καμμένος αρνηθεί να στηρίξει την κυβέρνηση, μπορεί ορισμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ να μην ακολουθήσουν τον αρχηγό τους και να στηρίξουν τον Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα διαθέτει 145 έδρες στη βουλή και η πλειοψηφία του εξαρτάται από την στήριξη των βουλευτών των ΑΝΕΛ…. Ο Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα από τη Βουλή

Το γερμανικό περιοδικό σημείωσε ακόμη ότι στο ενδεχόμενο ο Τσίπρας να μην λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές: «Σε περίπτωση ήττας ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Στις δημοσκοπήσεις ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα βρίσκεται ολοένα και πιο πίσω από τους αντιπολιτευόμενους συντηρητικούς».

«Ο Τσίπρας, συνηθισμένος στο τζογάρισμα και σίγουρος ότι θα εξασφαλίσει τα αναγκαία 151 ‘ΝΑΙ’ για την κύρωση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Από την πραγματικότητα των συμμαχιών στο πεδίο της μάχης. Η Ελλάδα στην μετά-τρόικα εποχή ξανάγινε “φυσιολογική”», επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Η γαλλική Le Monde αναφέρει κι αυτή ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο μετά την παραίτηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Χαρακτηριστικά η εφημερίδα σημειώνει ότι «ο Πάνος Καμμενος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη συμφωνία που τερμάτισε τη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και “Μακεδονίας” για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας. Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε την Παρασκευή (11 Ιανουαρίου) την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, η οποία γίνεται τώρα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με βάση τη συμφωνία που είχε συναφθεί τον περασμένο Ιούνιο».

Διαβάστε ακόμη:

Η επόμενη μέρα μετά το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Photo: REUTERS/Alkis Konstantinidis