Λιγότερη ζάχαρη στα αναψυκτικά αποφάσισε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ). Πόσο θα μειωθεί η ποσότητα ζάχαρης;

Για λιγότερη ζάχαρη στα αναψυκτικά δεσμεύτηκε ο ΣΕΒΑ και συγκεκριμένα αποφάσισε τη μείωση κατά 10% της ζάχαρης σε ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά (με περιεχόμενο φρούτου 0-24,9%), παγωμένο τσάι και προϊόντα έτοιμου καφέ, αθλητικά και ενεργειακά ποτά των εταιρειών-μελών.

Η συγκεκριμένη δέσμευση αναμένεται να υλοποιηθεί μέχρι και το 2020, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Η εν λόγω πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών σχετικά με την πρόσληψη ζάχαρης και στην πρόσκληση των κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία συντονισμένη προσέγγιση στην ανασύνθεση των προϊόντων τροφίμων, στην οποία περιλαμβάνεται η μείωση της ζάχαρης. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση προστίθεται στις προσπάθειες μείωσης της ζάχαρης στο πλαίσιο της δέσμευσης που ανέλαβε η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Βιομηχανιών Αναψυκτικών (UNESDA) τον Φεβρουάριο 2017.

Όπως έχει καταγραφεί, ο κλάδος των αναψυκτικών στην Ευρώπη έχει πετύχει μείωση κατά 12% της ζάχαρης στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά του την περίοδο 2000-2015 και έχει δεσμευτεί για περαιτέρω μείωση κατά 10% μέχρι το 2020.

Στη δέσμευση του ΣΕΒΑ θα μετράται η μέση περιεκτικότητα σε ζάχαρη ανά 100 ml με βάση τον όγκο πωλήσεων, ενώ η πρόοδός μας θα παρακολουθείται από ανεξάρτητο ελεγκτικό φορέα και θα τη μοιραζόμαστε με ενδιαφερόμενους φορείς

H Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας χαιρετίζει την αξιόλογη προσπάθεια του ΣΕΒΑ για μείωση της ζάχαρης στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά, παγωμένο τσάι και προϊόντα έτοιμου καφέ, αθλητικά και ενεργειακά ποτά.

Ο Πρόεδρος της ΕΙΕΠ, κ. Λεωνίδας Λαναράς εκτίμησε ότι «η στοχευμένη αυτή ενέργεια του ΣΕΒΑ θα συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην αντιμετώπιση όσο και στην πρόληψη της νόσου της παχυσαρκίας και ιδιαίτερα της παιδικής παχυσαρκίας, που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει επιδημική μορφή στη χώρα μας».

Να σημειώσουμε πως έπειτα από απόφαση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αναψυκτικών, σταματά η πώλησή τους σε όλα τα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα τέλη του 2018.

Συγκεκριμένα, η UNESDA αποφάσισε να δώσει ένα τέλος στις πωλήσεις αναψυκτικών στα δημοτικά σχολεία, αλλά και στις σχετικές διαφημίσεις που απευθύνονται σε ανήλικους κάτω των 12 ετών. Η απόφασή της αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, η οποία περιλαμβάνει ως κεντρικό στόχο τη μείωση της ζάχαρης στα αναψυκτικά κατά 10% έως το 2020.

Διάβασε και τη συνταγή για να φτιάξεις το δικό σου αναψυκτικό λεμονάδας!

Διαβάστε επίσης:

Too much sugar will kill you. Μια αρνητική διαφήμιση για τα αναψυκτικά

Photo: unsplash/El Salanzo