Σε πρόωρες εκλογές φαίνεται να οδηγείται η ΠΓΔΜ, μετά κι από το δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο είχε πολύ χαμηλή συμμετοχή. Οι ελπίδες του Ζαέφ στην αντιπολίτευση και οι εκλογές στην ΠΓΔΜ.

Σύντομα θα γίνουν οι εκλογές στην ΠΓΔΜ; Αν η αντιπολίτευση της χώρας δεν δεχθεί τη συνταγματική αναθεώρηση (όπως αναφέρεται και στην συμφωνία των Πρεσπών και κάτι που ήταν και προϋπόθεση της Ελλάδας), τότε ο Ζάεφ θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, απέρριψε τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι είναι «απολύτως απαράδεκτες». Ποιες ήταν αυτές οι “απαιτήσεις”; Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, το VMRO-DPMNE ζήτησε τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, τον ορισμό νέου Γενικού Εισαγγελία της χώρας, ο οποίος θα προταθεί από την αντιπολίτευση, και τον σχηματισμό εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν παρατυπίες που, κατά την αντιπολίτευση έγιναν τόσο πριν  όσο και κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Ζαέφ έδωσε deadline την 10η Οκτωβρίου για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις στη χώρα και να παρθεί μια απόφαση για το πώς θα κινηθούν.

Αν γίνουν οι εκλογές στην ΠΓΔΜ, κατά τα τέλη Νοεμβρίου οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα κληθούν να ψηφίσουν . «Δεν επιθυμώ τις εκλογές», ανέφερε o Ζόραν Ζάεφ αλλά επισήμανε τη σημαντικότητά τους αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω τη θητεία μου, επειδή θέλω η χώρα να έχει σταθερή οικονομία, να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαδικασίες για τη συμφωνία των Πρεσπών

Ποια ήταν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που έφεραν την ταραχή στο πολιτικό τοπίο της ΠΓΔΜ;

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ψήφισαν συνολικά 666.743 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 36,91% των ψηφοφόρων.

Απ’ αυτούς, το 91,46% (609.813 άτομα) ψήφισαν «Ναι» και το 5,66% (37.700 άτομα) «Όχι» στην ερώτηση του δημοψηφίσματος. Άκυρα ήταν 19.221 ψηφοδέλτια (2,89%).

Διαβάστε επίσης:

Η Κομισιόν για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και η “αντεπίθεση” του Ζάεφ

Photo: REUTERS/Marko Djurica