Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής οι ηγέτες συνομιλούσαν σχετικά με την πρόταση του Donald Tusk για το προσφυγικό, η οποία προκάλεσε εντάσεις και συγκρούσεις καθώς δίχασε τους αρχηγούς κρατών. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως οι ηγέτες έκαναν ασυμβίβαστες μεταξύ τους προτάσεις.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε σχετικά με τις διαφωνίες πως συνήθως τομή είναι Βορράς – Νότος, όμως, αναφορικά με το μεταναστευτικό – προσφυγικό, είναι Δύση – Ανατολή.

Αυτές οι διαιρέσεις συνοδεύονται με συναισθήματα τα οποία κάνουν δύσκολο να βρίσκουμε μια κοινή γλώσσα και λογικά επιχειρήματα σε αυτές τις συζητήσεις. Γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε για την ενότητά μας ακόμη πιο εντατικά και αποτελεσματικά σε σχέση με παλαιότερα

Σύμφωνα με τον κ. Tusk, στη Σύνοδο θα ξεκινήσει η διαδικασία της στενότερης ευρωπαϊκής ενοποίησης στον τομέα της Άμυνας, γνωστή ως PESCO. O ίδιος γνωστοποίησε μάλιστα πως σήμερα, Παρασκευή, θα λήξει και τυπικά ο α’ γύρος των συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit.

Το πραγματικό τεστ για την ενότητά μας θα είναι η β΄φάση των συνομιλιών

Μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, ο Τσέχος Πρωθυπουργός μίλησε για μια θυελλώδη συζήτηση ενώ η Angela Merkel σχολίασε πως χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά καθώς οι θέσεις των κρατών που εκφράζουν διαφωνίες δεν έχουν αλλάξει προς το παρόν.

Η τοποθέητηση του Donald Tusk έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ν’ αναγκάζεται τελευταία στιγμή να διορθώσει το σημείωμα που έστειλε προς τους ηγέτες. Στην αρχική επιστολή του είχε χαρακτηρίσει τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την μετεγκατάσταση προσφύγων αναποτελεσματικές.

Photo: Politico Europe