Μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, οι αρχηγοί των κρατών και των Κυβερνήσεων μαζί με την Τερέζα Μέι στη Σύνοδο Κορυφής αποφάσισαν παράταση του Brexit με δύο σενάρια.

Τα σενάρια για αναβολή του Brexit, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, είναι είτε αναβολή μέχρι τις 22 Μαΐου 2019 είτε μέχρι τις 12 Απριλίου.

Το πρώτο σενάριο, δηλαδή για παράταση του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου 2019, θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα.

Στο δεύτερο σενάριο δίνεται παράταση μέχρι τις 12 Απριλίου, αναμένοντας το Ηνωμένο Βασίλειο να καθορίσει τα επόμενα βήματά του.

Την Τετάρτη, η Μέι ζήτησε να παραταθεί η διαδικασία του Brexit, λέγοντας πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης και της πολιτικής διακήρυξης που τη συνοδεύει από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Όμως, η εν λόγω συμφωνία έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές με συντριπτική πλειοψηφία από το βρετανικό κοινοβούλιο και η Πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες πως θα τα καταφέρει στην τρίτη ψηφοφορία, που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αποδέχθηκε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δύο «σενάρια» σε ό,τι αφορά την αναβολή του Brexit.

Συζήτησα με την πρωθυπουργό Μέι επανειλημμένα απόψε για να εξασφαλίσω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχεται τα σενάρια της παράτασης και είμαι υπερευχαριστημένος που μπορώ να επιβεβαιώσω ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία

Όπως ανέφερε ο ίδιος, όλες οι επιλογές θα είναι ανοικτές για τη Βρετανία ως τη 12η Απριλίου. «Ως εκείνη την ημέρα, όλες οι επιλογές θα παραμείνουν ανοικτές (…). Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει την επιλογή μεταξύ αποχώρησης με συμφωνία, αποχώρησης χωρίς συμφωνία, μιας μακράς παράτασης ή ανάκλησης (της διαδικασίας βάσει) του Άρθρου 50», συμπλήρωσε.

Η 12η Απριλίου, σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, είναι η ημερομηνία-κλειδί, αφού ως τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα πάρει μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Εάν έχει αποφασίσει να μην συμμετάσχει ως τότε, τότε η επιλογή της μακράς παράτασης θα καταστεί αυτομάτως αδύνατη», τόνισε, τέλος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπονοώντας μια αποχώρηση άνευ συμφωνίας.

Διαβάστε ακόμα:

Σχέδιο για το Brexit: Τι θα αλλάξει με τη συμφωνία Λονδίνου- Βρυξελλών

Photo: Getty Images