Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον ιδρυτή του WikiLeaks, Julian Assange, αφού ο Ισημερινός απέσυρε το άσυλο που του είχε χορηγήσει, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η βρετανική αστυνομία, συνελήφθη ο Assange και τελεί υπό κράτηση στον αστυνομικό σταθμό του κεντρικού Λονδίνου, «όπου και θα παραμείνει έως ότου παρουσιαστεί στο δικαστήριο, το συντομότερο δυνατό».

Ο Julian Assange, ηλικίας 47 ετών, συνελήφθη σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, από υπαλλήλους της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, έπειτα από την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε στις 29 Ιουνίου του 2012

Ο ιδρυτής του Wikileaks τα τελευταία χρόνια έμενε στην πρεσβεία του Ισημερινού, που του παρείχε άσυλο, για ν’ αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου οι αρχές ήθελαν να τον ανακρίνουν στο πλαίσιο έρευνας για σεξουαλική επίθεση. Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, ωστόσο, ο Assange φοβάται ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν δίωξη εναντίον του.

Το WikiLeaks κατηγορεί την Κυβέρνηση του Ισημερινού για «παράνομη άρση του πολιτικού ασύλου του Assange, κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας».

Η βρετανική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του Assange στον χώρο της πρεσβείας του Ισημερινού, αφού η Κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε το άσυλο που του παρείχε.

​Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένο Βασιλείου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Moreno για τη συνεργασία, διαβεβαιώνοντας ότι ο Assange θα βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς «κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο».

Το τελευταίο διάστημα ήταν έτσι κι αλλιώς τεταμένες οι σχέσεις του Assange με τον Ισημερινό. To υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού έκρινε ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks επέδειξε «αχαριστία και έλλειψη σεβασμού», παρά το γεγονός ότι η χώρα του παρέχει άσυλο στην πρεσβεία της στο Λονδίνο από το 2012.

Διαβάστε τι είχε γίνει πριν ένα χρόνο με την υπόθεση Assange και γιατί του είχαν κόψει το Ίντερνετ:

Έκοψαν το Ίντερνετ στον Julian Assange

Photo: © Reuters