Συνεδριάζει το Σ.Α. του ΟΗΕ μετά τη μονομερή απόφαση του Trump για την Ιερουσαλήμ

LIKE US ON FACEBOOK

Συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα της Πέμπτης το Σ.Α. του ΟΗΕ μετά τη μονομερή απόφαση του Trump για την Ιερουσαλήμ. Σε διάγγελμά του την Τετάρτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, βάζοντας «φωτιές» στη Μέση Ανατολή.

Η Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδος) με συζήτηση άλλων θεμάτων και αμέσως θα ακολουθήσει το θέμα της Ιερουσαλήμ.

Το αίτημα να συγκληθεί εκτάκτως το Σ.Α. υπέβαλαν νωρίτερα οκτώ κράτη μέλη: Βολιβία, Αίγυπτος, Γαλλία, Ιταλία, Σενεγάλη, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ουρουγουάη.

Η αναγνώριση των ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ανέτρεψε την πολιτική που ακολουθούσαν όλα αυτά τα χρόνια οι ΗΠΑ και προκάλεσε αντιδράσεις απ’ τη μεριά των Παλαιστινίων.

«Ο ΟΗΕ έχει δώσει στην Ιερουσαλήμ ένα ειδικό νομικό και πολιτικό καθεστώς, που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει προτρέψει τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει αυτό το θέμα κατεπειγόντως», σχολίασε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Σουηδίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Η απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ απ’ το 2016 αναφέρει ότι ο οργανισμός «δεν θα αναγνωρίσει καμιά αλλαγή των γραμμών της 4ης Ιουνίου 1967»- ανάμεσά τους και η Ιερουσαλήμ- πέρα από «αυτές που θα συμφωνηθούν από τα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων».

Η εν λόγω απόφαση είχε υιοθετηθεί με 14 ψήφους υπέρ και αποχή της Κυβέρνησης Obama.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, António Guterres, σε δηλώσεις του την Τετάρτη μίλησε για την μεγάλη ανησυχία που προκύπτει μετά την απόφαση του Trump, ενώ τόνισε πως η μόνη λύση για ειρήνη είναι η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις.

Έχω εκφραστεί με συνέπεια εναντίον μονομερών μέτρων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να καταστήσω σαφές ένα πράγμα: Δεν υπάρχει εναλλακτική στη λύση των δύο κρατών. Δεν υπάρχει σχέδιο Β. Θα κάνω το παν εντός των δυνάμεών μου για να υποστηρίξω την προσπάθεια οι ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων να επιστρέψουν σε διαπραγματεύσεις που θα έχουν νόημα

Απ’ την πλευρά της, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ χαιρέτισε την απόφαση Trump και την χαρακτήρισε «δίκαιη και σωστή».

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved