Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να γίνει η παρουσίαση των λεπτομερειών για τις 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών από τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, στην συνάντησή του με τα ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ.

Συνεχίζονται οι αλλαγές στην Παιδεία. Έπειτα από την ανακοίνωση του νέου συτήματος που θα διεξάγονται οι Πανελλήνιες εξετάσεις, ήρθε η ανακοίνωση ότι θα γίνουν 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών χωρίς γραπτές εξετάσεις ΑΣΕΠ.

Μέσα στο 2019 θα προσληφθούν οι 4.500 εκπαιδευτικοί στην ειδική αγωγή, άλλοι 5.250 εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν το 2020 και άλλοι τόσοι το 2021. Αυτό θα συμβεί με στόχο να καλυφθούν συνολικά οι ανάγκες των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Οι άξονες του συστήματος διορισμού:

1)Σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων ΑΣΕΠ

2)Θα ισχύσει ένα ενιαίο σύστημα μοριοδότησης και κατάταξης, τόσο για τους μόνιμους διορισμούς όσο κι για τις προσλήψεις αναπληρωτών, όπου χρειάζεται.

3) Το σύστημα μοριοδότησης θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες κριτηρίων:

Την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ως προϋπηρεσία μεγαλύτερο όριο ορίζονται οι 120 μήνες. Η απόφαση αυτή πάρθηκε με το σκεπτικό ότι δεν θα πρέπει να αδικηθούν οι έχοντες αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα σε σχέση με τους έχοντες μακρά προϋπηρεσία. Το Υπ. Συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι θα υπάρχει ενιαίος πίνακας από τον οποίο θα γίνονται οι προσλήψεις τόσο στην ειδική αγωγή όσο και γενικότερα.

Αυτό είναι το νέο σύστημα των Πανελλαδικών

Μετά τις πολλές αλλαγές, τα γράψε-σβήσε έχουμε το νέο σύστημα των Πανελλαδικών, το οποίο θα ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Γενάρη. Ποιοι απαλλάσσονται από τις Πανελλήνιες και ποιοι θα τις δίνουν κανονικά.
Το νέο σύστημα των Πανελλαδικών παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, το οποίο κάνει έναν διαχωρισμός στις «πράσινες» σχολές και στις «κόκκινες».

Οι «πράσινες» σχολές θα είναι αυτές που έχουν την λιγότερη ζήτηση και οι υποψήφιοι θα μπορούν να μπουν χωρίς να δώσουν εξετάσεις, ενώ οι «κόκκινες» σχολές θα είναι εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και εισαγωγή τους θα γίνεται με το σύστημα των Πανελλαδικών

Το νέο σύστημα των Πανελλαδικών αν περάσει από τη Βουλή θα εφαρμοστεί τη χρονιά 2019- 2020, δηλαδή θα αφορούν όσους δώσουν πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020.

Οι κόκκινες και οι πράσινες σχολές του Κώστα Γαβρόγλου

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε στο νέο σύστημα των Πανελλαδικών, το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια.

Και έκανε λόγο για τις κόκκινες και πράσινες σχολές.

Στις σχολές με «κόκκινο» η εισαγωγή θα γίνεται με το κλασικό σύστημα των Πανελλαδικών, καθώς στα συγκεκριμένα τμήματα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους υποψηφίους.

Στις υπόλοιπες σχολές, αυτές με τη χαμηλότερη ζήτηση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να μπουν αναλόγως με τον βαθμό του απολυτηρίου.

Και όταν το κόκκινο γίνεται πράσινο; Φυσικά, το πόση ζήτηση έχει μια σχολή μπορεί να αλλάζει από τη μια χρονιά στην άλλη και γι’΄αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε πως «κλείδωσε» το σύστημα μοριοδότησης για την προϋπηρεσία. Ειδικότερα η μοριοδότηση θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας. Επίσης θα λαμβάνονται υπόψη επιστημονικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.α.) και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.α.)

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38. 000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000.

Στόχος είναι με βάση το σύστημα μοριοδότησης να καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξης τους. Βέβαια ο πίνακας θα αναπροσαρμόζεται (για παράδειγμα ένας υποψήφιος μπορεί στην πορεία να αποκτήσει μεταπτυχιακό και να πάρει επιπλέον μόρια).

Διαβάστε επίσης:

Είναι οριστικό: Αυτό είναι το νέο σύστημα των Πανελλαδικών

Credits: EUROKINISSI