Ο καθηγητής δρ. Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ είναι ο Διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC). Ο ίδιος είναι ο επικεφαλής Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης για τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι.

Ο δρ. Γιόχαν Γκεοργκ Γκόλνταμερ θα ψάξει τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι, καθώς επίσης, θα επιμεληθεί και την έκθεση με πολιτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για την αποφυγή αντιστοίχων γεγονότων στο μέλλον. Στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για να ξεκινήσει την εκπόνηση αυτού του δύσκολου έργου και να βρει τα ακριβή αίτια της τραγωδίας στο Μάτι.

Στην αρχή της συνάντησης ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον δρ. Γκόλνταμερ για την αποδοχή της πρόσκλησης που έλαβε να οργανώσει αυτή την Επιτροπή. Καθώς και για το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει να διευκρινίσει τις αιτίες και να τονίσει τι οδήγησε στις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στο Μάτι. Στο σύντομο αυτόν διάλογο που παραχωρήθηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά από αυτή την έρευνα «θα έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να λάβουμε μέτρα και πολιτικές για την αποφυγή τέτοιων καταστροφών στο μέλλον».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε δίνοντας την διαβεβαίωση ότι η Επιτροπή θα έχει την βοήθεια που θα χρειαστεί και ότι θα είναι ανεξάρτητη. Μάλιστα, τόνισε ότι απαιτείται μια ανεξάρτητη οπτική, όπως και ιδέες και προτάσεις για την αποφυγή παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πιθανότητα ύπαρξης παρόμοιων κινδύνων στο μέλλον, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει αναγκαιότητα στο «να προετοιμαστούμε και να προστατευτούμε με τον σωστό τρόπο».

Ο κ. Γκόλνταμερ με την σειρά του ευχαρίστησε εκ νέου για την πρόσκληση του πρωθυπουργού. Του εξήγησε επί προσθέτως ότι το κίνητρο για την αποδοχή της πρόσκλησης ήταν το γεγονός της νέας περιόδου πυρκαγιών που απειλούν τον κόσμο συνολικά. Μάλιστα αναφέρθηκε στο πρόσφατο άρθρο των New York Times στο οποίο οι Αμερικανοί συνάδελφοί του προειδοποιούν για μια χωρίς προηγούμενο εποχή πυρκαγιών που θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Αίτιο είναι ότι οι πυρκαγιές πλέον έχουν μια διαφορετική συμπεριφορά απ’ ό,τι γνωρίζαμε. Για να τονίσει αυτό το σημείο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πυρκαγιές που έπληξαν την Πορτογαλία, την Καλιφόρνια, τη Σουηδία και της μικρότερης έκτασης πυρκαγιές στην Γερμανία.

Υπογράμμισε ότι τα τοπία αλλάζουν δραματικά και γίνονται ευάλωτα, όχι μόνο τα τοπία, αλλά και οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί.

Ο κ. Γκόλνταμερ μίλησε για την πεποίθηση που έχει ότι «όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας εισερχόμαστε σε μια εποχή που προσδιορίζεται από αριθμό παραμέτρων, όπου αυτές οι πυρκαγιές γίνονται μεγαλύτερη απειλή για όλους μας», και συνέχισε τονίζοντας ότι «πρέπει να αναπτύξουμε ένα όραμα, πολιτικές και στρατηγικές για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα».

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές στο Μάτι εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων και τόνισε ότι κάθε θάνατος αξίζει την προσοχή μας.

Εν κατακλείδι των δηλώσεων του αναφέρθηκε στην ανυπομονησία που έχει για μια εποικοδομητική συνεργασία, η οποία θα αποτελείται από την ανεξάρτητη επιτροπή. Η επιτροπή αυτή θα έχει ειδικούς, επαγγελματίες, καθηγητές και όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να βρουν λύσεις για να διασφαλιστεί ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξουν παρόμοια τραγικά περιστατικά.

Διαβάστε επίσης:

Ένα μήνα μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα