Συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα για Τσίπρα – Ζάεφ, η οποία θα είναι η πρώτη των δύο πρωθυπουργών μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών κι από τις δύο χώρες.

Ειδικότερα, η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να λάβει χώρα την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της 55ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Μάλιστα, οι δύο πρωθυπουργοί θα παρευρεθούν στη Διάσκεψη του Μονάχου προκειμένου να βραβευθούν για τη συνεισφορά τους στην ασφάλεια των Βαλκάνιων και την επίλυση των διαφορών των δύο χωρών.

Στους δύο άνδρες θα απονεμηθεί από τη Διάσκεψη το ετήσιο βραβείο «Ewald von Kleist», ενώ στο πλαίσιο αυτής αναμένεται να συζητήσουν και τα επόμενα βήματα μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να συναντηθούν την προσεχή Παρασκευή ή Σάββατο και να συζητήσουν μεταξύ άλλων για την εφαρμογή της συμφωνίας με απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών σε εκπαιδευτικά εγχειρίδια, τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τα εμπορικά σήματα, τις οικονομικές συμφωνίες αλλά και την ορθή χρήση του ονόματος απ’ όλες τις πλευρές.

Αναλυτικά, τα επόμενα βήματα για τη συμφωνία των Πρεσπών:

  • Αποστολή από την Αθήνα ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση Συμφωνίας και Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ.
  • Αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι Συμφωνία των Πρεσπών τίθεται σε ισχύ.
  • Αποστολή από τα Σκόπια επιστολής προς τα κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».
  • Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του κυρωτικού οργάνου σε Ουάσιγκτον, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και ο θεματοφύλακας της συνθήκης.

Διαβάστε ακόμη:

Υποχρεωτική απ’ την ερχόμενη εβδομάδα η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία

Photo: INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ