«Έχουμε ευθύνη και γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύσεις», ανάφερε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της  συνάντησης που είχε το Σάββατο με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την «καλή θέληση» για την επίλυση των διεθνών διενέξεων εξέφρασαν τόσο η Μέρκελ όσο και ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο ανάκτορο Μέζεμπεργκ, στο Βρανδεμβούργο.

«Έχουμε ευθύνη και για αυτό πρέπει να εργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύσεις», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, αναφορικά με την επίλυση κρίσεων όπως στην Συρία και στην Ουκρανία. Η ίδια δήλωσε πρόθυμη να συνεργαστεί με τον κ. Πούτιν.

Σχετικά με την Ουκρανία, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει σύντομα κινητικότητα, ενώ τόνισε ότι επιθυμεί να μιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο για ενδεχόμενη εγκατάσταση, δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ για την επίβλεψη εκεχειρίας:

Από κοινού με τη Γαλλία, η Γερμανία επιθυμεί να συνεχίσει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας

Η σύγκρουση στη Συρία αποτέλεσε το επίκεντρο των συνομιλιών, όπως σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία μίλησε και για την ανάγκη να μην υπάρξει ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με την ίδια: «Θέλουμε να συνεργαστούμε στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μέρος της οποίας πρέπει να είναι και μια συνταγματική μεταρρύθμιση και εκλογές».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απ’ την πλευρά του, απεύθυνε έκκληση προς την Ευρώπη για συνεισφορά στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Συρίας:

Είναι σημαντικό να διευρύνουμε την ανθρωπιστική παράμετρο της συριακής διαμάχης, ιδιαίτερα δε την ανθρωπιστική βοήθεια για τον συριακό λαό

Ο Ρώσος πρόεδρος στη συνέχεια ανέφερε ότι πρέπει να σταλεί βοήθεια στις περιοχές της Συρίας όπου θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφυγες αυτοί δεν βρίσκονται μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις γειτονικές χώρες, Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία.

«Αυτό είναι ενδεχομένως ένα μεγάλο βάρος για την Ευρώπη. Για την επιστροφή των προσφύγων όμως πρέπει να γίνουν “απλά” πράγματα στην Συρία, όπως η επαναλειτουργία της παροχής νερού και των ιατρικών υπηρεσιών», ανέφερε ο κ. Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησής του με την κ. Μέρκελ.

Μεταξύ των θεμάτων που έθιξαν οι δύο ηγέτες, ήταν και ο αγωγός Nord Stream 2 ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία, ο οποίος δέχεται κριτική από τις ΗΠΑ και ανατολικά κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά και η συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν.

«Η Γερμανία στηρίζει τη συμφωνία», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας την ίδια ώρα για ανησυχητικές ενέργειες από την πλευρά του Ιράν.

Διαβάστε ακόμη:

«Αυτό είχα προβλέψει με τον Αλέξη Τσίπρα»: Η Μέρκελ για τη συμφωνία για το προσφυγικό

Photo: AP