Μετά από αρκετές μέρες πολιτικού θρίλερ στη Γερμανία, η Καγκελάριος και ο κυβερνητικός της εταίρος κατέληξαν σ’ έναν συμβιβασμό, ο οποίος κατά τους ειδικούς δεν αποτελεί «ήττα» για τη Μέρκελ, η οποία φαίνεται πως κερδίζει στα σημεία απ’ τη συμφωνία.

Ο συμβιβασμός Μέρκελ- Ζεεχόφερ επιτεύχθηκε αποτρέποντας το να κλονιστεί ακόμα περισσότερο ο κυβερνητικός συνασπισμός λόγω της πολιτικής στο προσφυγικό.

Μετά την ολοκλήρωση των μεταξύ τους διαβουλεύσεων, η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε τα εξής:

Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό. Θα εγκαταστήσουμε στην Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Έτσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην δευτερογενή μετανάστευση

Απ’ την πλευρά του, ο κ. Ζεεχόφερ ανακοίνωσε πως «συμφωνήσαμε» ενώ μίλησε για μια «πάρα πολύ βιώσιμη λύση», μιλώντας για την δημιουργία κλειστών κέντρων ασύλου κοντά στα γερμανικά σύνορα. Ο ίδιος τόνισε ότι θα παραμείνει Υπουργός Εσωτερικών.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας Μέρκελ- Ζεεχόφερ:

  • Συνοριακό καθεστώς στα σύνορα με την Αυστρία, για να εμποδίζεται η είσοδος στη Γερμανία αιτούντων ασύλου σ’ άλλες χώρες της Ε.Ε.
  • Δημιουργία κέντρων- τράνζιτ, δηλαδή κέντρων κλειστού τύπου, όπου θα γίνονται οι διαδικασίες για την επαναπροώθηση προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο σε άλλες χώρες της Ε.Ε, με βάση συμφωνίες μ’ άλλες χώρες. Όπως σχολιάζει η Bild, οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν απ’ αυτά τα κέντρα, ωστόσο, αυτό δεν αναφέρεται στο σύντομο κείμενο που η CSU έδωσε στη δημοσιότητα.
  • Εάν οι χώρες στις οποίες έχουν αιτηθεί άσυλο οι πρόσφυγες αρνηθούν να συνεργαστούν για την επαναπροώθηση τους, θα επαναπροωθούνται στα γερμανοαυστριακά σύνορα, βάσει συμφωνίας με την Αυστρία.

Πάντως, με το δεδομένο ότι η Μέρκελ δέχθηκε τα κέντρα- τράνζιτ, πρόταση την οποία το 2015 οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν απορρίψει, έκανε την πρόεδρο του SPD, Αντρέα Νάλες, να δηλώσει πως η συμφωνία CDU- CSU δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Διαβάστε κι αυτό:

Επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα σε Ζεεχόφερ και Μέρκελ

Photo: Lenny Pichette