Συμφωνία Τσίπρα- τραπεζιτών επιτεύχθηκε αναφορικά με τον νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αναλυτικά όσα ορίζει το πλαίσιο της συμφωνίας.

Μετά από μια ευρεία συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, επιτεύχθηκε συμφωνία Τσίπρα- τραπεζιτών για τον νόμο Κατσέλη. Στο τραπέζι της συνάντησης του Πρωθυπουργού με το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τέθηκε, μεταξύ άλλων, η προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και η μείωση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, «στη συνάντηση διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η προστασία της πρώτης κατοικίας».

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων με την ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Τσίπρα- τραπεζιτών

Αναφορικά με τον νόμο Κατσέλη αποφασίστηκε η παράσταση αυτού μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε να δημιουργηθεί από κοινού ένα νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκαν:

  1. Η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.
  2. Η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου σε αυτό το διάστημα να διαμορφωθεί από κοινού το νέο αναγκαίο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό εργαλείο του σχεδίου που περιέγραψε ο πρωθυπουργός είναι η επιδότηση των δόσεων αποπληρωμής σε δανειολήπτες από την πλευρά της Πολιτείας και οι διευκολύνσεις από την πλευρά των τραπεζών στις πληρωμές (επιμηκύνσεις και κούρεμα).

Διαβάστε επίσης:

Όσα ορίζει η Κομισιόν για την προστασία της πρώτης κατοικίας