Η συμφωνία των Πρεσπών επικυρώθηκε απ’ το ελληνικό κοινοβούλιο, όμως, τώρα τι ακολουθεί; Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Ποια είναι η διαδικασία για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.; Αναμένεται πλέον η έγκριση του πρωτοκόλλου εισδοχής των Σκοπίων στη συμμαχία από τους αντιπροσώπους των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντεμπεργκ, έχει ζητήσει να επικυρωθεί το πρωτόκολλο με σιωπηρή διαδικασία μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.

Τα βήματα που έχουν οριστεί απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, έχουν καταστεί σαφή. Θα ακολουθηθεί μια  ”σαφής πορεία” για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιανσιτς, δήλωσε ότι: «Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ενδυναμωθούν», τονίζοντας και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Η γειτονική χώρα θα πρέπει να αλλάξει όλα τα δημόσια έγγραφα της, τόσο αυτά που είναι για διεθνή χρήση όσο και αυτά για το εσωτερικό, και θα πρέπει να αναγράφουν «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Να σημειωθεί ότι για την αλλαγή στα επίσημα έγγραφα για διεθνή χρήση και στα εσωτερικά έγγραφα που μπορούν να έχουν διεθνή χρήση οι γείτονες έχουν προθεσμία 5 ετών, η οποία ξεκινά να μετρά από την ημέρα έναρξης ισχύος της Συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια έγγραφα για εσωτερική χρήση, οι προθεσμίες συνδέονται με την ενταξιακή διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε άνοιγμα ενός «διαπραγματευτικού κεφαλαίου» με την Ε.Ε. θα σημαίνει και την εκκίνηση πενταετίας για την αλλαγή των εσωτερικών δημοσίων εγγράφων στο πεδίο για το οποίο θα ξεκινά η διαπραγμάτευση για την ΕΕ.

Η ένταξη στην Ε.Ε. για την ΠΓΔΜ θα είναι μια μακριά και επίπονη διαδικασία, καθώς θα πρέπει να συμμορφωθεί με 35 κεφάλαια και αυτό μόνο εύκολο δεν είναι.

Αρχικά η γειτονική χώρα θα λάβει την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, κάτι που μπορεί να συμβεί τον Ιούνιο ή τον Δεκέμβρη. Κανονικά αυτό πρέπει να γίνει τον Ιούνιο, αλλά η Γαλλία έχει ζητήσει να γίνει τον Δεκέμβρη και αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Ο διεθνολόγος κ. Φίλης διευκρινίζει στο iPop.gr πως «το δικαίωμα βέτο σε σχέση με την Ευρώπη κανείς δεν μας το αποστερεί, δεν υπάρχει τέτοια παράγραφος στη συμφωνία. Δεν μπορεί μια συμφωνία να λέει ‘εγώ επιτρέπω μια χώρα να μπει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και όποια δικαιώματα έχω για να ελέγξω αυτήν τη διαδικασία, τις τα παραχωρώ».

Όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο κ. Φίλης τονίζει πώς ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, αφού καλέσει τα κράτη μέλη σε επίπεδο πρέσβεων και τους ενημερώσει, λαμβάνει μια απόφαση και συντάσσουν το πρωτόκολλο ένταξης, το οποίο έρχεται πάλι πίσω και ξεκινώντας από την Ελλάδα, η κύρωση θα πρέπει να γίνει από τα υπόλοιπα μέλη. Αυτή είναι μια διαδικασία που στην περίπτωση του Μαυροβουνίου, διαρκεί 18 μήνες, περίπου 1,5 χρόνο.

Διαβάστε ακόμα:

Τελικά τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα απ’ τη Συμφωνία των Πρεσπών;

 

Photo: alexfan/Shutterstock.com