Δυσκολεύουν τα πράγματα για τον Ζάεφ μετά τις εξελίξεις με το δημοψήφισμα στη χώρα του, αφού η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή και πλέον θα πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως» απ’ την Αντιπολίτευση προκειμένου να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση.

Συμφωνία με την Αντιπολίτευση ή πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ είναι οι επιλογές που έχει ο Ζόραν Ζάεφ, όπως άλλωστε δήλωσε κι ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι σε λίγες ημέρες είτε θα υπάρξει συμφωνία με την Αντιπολίτευση είτε θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Το εάν θα είναι εφικτή η συμφωνία θα φανεί τις επόμενες ημέρες, αφού αύριο, Τρίτη, ξεκινούν οι συνομιλίες με την Αντιπολίτευση.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Αντιπολίτευση των Σκοπίων για συνταγματική αναθεώρηση, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, όπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μέσα στις επόμενες ημέρες καλείται να βρει τις ψήφους 11 βουλευτών για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκλογές είναι η «ύστατη λύση».

Φυσικά και υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών. Ο νόμος και το Σύνταγμα προβλέπουν τις επόμενες κινήσεις. Αλλά ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Εάν όμως οι συζητήσεις αποτύχουν, τότε θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές

Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών θα είναι προς το τέλος Νοεμβρίου.

Ο Ζάεφ έκανε, τέλος, έκκληση προς όλες τις πλευρές να δείξουν πολιτική ωριμότητα, αφού κανείς δεν προσφέρει άλλη εναλλακτική για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ή κάποια συμφωνία που θα είναι καλύτερη από αυτή των Πρεσπών.

Τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ψήφισαν συνολικά 666.743 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 36,91% των ψηφοφόρων.

Απ’ αυτούς, το 91,46% (609.813 άτομα) ψήφισαν «Ναι» και το 5,66% (37.700 άτομα) «Όχι» στην ερώτηση του δημοψηφίσματος. Άκυρα ήταν 19.221 ψηφοδέλτια (2,89%).

Διαβάστε ακόμα:

Η Κομισιόν για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και η “αντεπίθεση” του Ζάεφ