Συμφωνία για το χρέος πριν το τέλος του προγράμματος

LIKE US ON FACEBOOK

«Συμφωνία για το χρέος πριν το τέλος του προγράμματος» τον Αύγουστο του 2018, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Αντιρρήσεις από το ΔΝΤ.

Την δέσμευση της Κομισιόν για συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας πριν την έξοδό της από τα Μνημόνια, επανέλαβε ο κ. Ντομπρόβσκις, συμφωνία με την οποία εκφράζει τις αντιρρήσεις του το ΔΝΤ.

Έπειτα από σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Βαλντίς Ντομπρόβισκις εξέφρασε την πεποίθηση πως η τελική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας απ’ το Μνημόνια είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου, ενώ θα υπάρξει κα συμφωνία για το χρέος.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως είναι σαφής η δέσμευση όλων των πλευρών για την επιτυχή κατάληξη του προγράμματος, ενώ παραδέχτηκε πως υπάρχουν ορισμένα ζητήματα «ανοιχτά» και συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις.

Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά κάποια προαπαιτούμενα και άλλες συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για το χρέος. Αυτή η εργασία συνεχίζεται. Αυτό που εννοούσα ήταν ότι θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, δηλαδή τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η Επιτροπή γι’ αυτό εργάζεται και είναι εφικτό στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup

Ο κ. Ντομπρόβσκις αναγνώρισε το γεγονός ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τις συγκεκριμένες αποφάσεις, επισημαίνοντας πως απ’ την πλευρά της η Ελλάδα έχει πετύχει και ξεπεράσει τους στόχους την περασμένη χρονιά, ενώ οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα για την τελευταία αξιολόγηση έχουν μόλις ξεκινήσει.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, δήλωσε πως θα ακολουθηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν ονομαστικό κούρεμα, αλλά διευθέτηση στην εξυπηρέτησή του. «Η Επιτροπή είναι πλήρως δεσμευμένη να υπάρξει αυτή η συμφωνία πριν από το τέλος του προγράμματος», διευκρίνισε ο κ. Νττομπρόβσκις.

Αλλά η στάση του ΔΝΤ; Σε αυτό το σημείο, επισήμανε πως «εργαζόμαστε εποικοδομητικά», καθώς παρ’ όλο που δεν έχει μέχρι σήμερα παράσχει χρηματοδότηση στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, συμμετέχει κανονικά στις αποστολές. «Συζητάμε τι είδους συνεργασία ή δέσμευση θα μπορέσουμε να πετυχούμε», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα μέτρα για το χρέος στο ΔΝΤ

Όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, σε λίγες μέρες θα δοθούν απ’ τους Ευρωπαίους εταίρους στο ΔΝΤ κάποια μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τα οποία θα συμφωνήσει, τότε το ΔΝΤ θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος που έχει εγκρίνει κατ’ αρχήν από τον Ιούλιο του 2017.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επισήμανε πως αν ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, τότε αυτό θα λήξει στις 30 Αυγούστου, δηλαδή 10 ημέρες μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν δοθούν τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για το χρέος, τότε το Ταμείο δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του.

Σύμφωνα με τον Έλληνα εκπρόσωπο, τα μέτρα πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα, δηλαδή να υπάρχουν κάποια νούμερα που θα μπορούν να μπουν στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του Ταμείου. Όπως είπε, το Ταμείο θεωρεί ήδη βιώσιμο το ελληνικό χρέος έως το 2030, αλλά ζητά μέτρα για να γίνει αυτό βιώσιμο και μετά το έτος αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Deal Θεσμών – Κυβέρνησης για τα ενεργειακά

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved