Συμφωνία για το χρέος «οπωσδήποτε» στο Eurogroup της Πέμπτης δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί. Η Ελλάδα στο επίκεντρο και τα ζητήματα που καίνε.

«Οπωσδήποτε» συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί αναφερόμενος όχι σε μια διαγραφή του χρέους αλλά σε μέτρα για την ελάφρυνσή του.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Public Senat, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε πως οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα για να ακολουθήσει και η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια,

Οι υπουργοί Οικονομικών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλουν οπωσδήποτε την Πέμπτη να αποφασίσουν ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τα οποία να είναι σημαντικά. Δεν πρόκειται για διαγραφή, αλλά το βάρος του χρέους πρέπει να ελαφρυνθεί

Όπως επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί, η έξοδος της Ελλάδας απ’ τα προγράμματα «θα είναι μια πολύ σημαντική συμβολική και πολιτική στιγμή για την Ευρώπη.

Κατά την προσεχή συνάντησή τους, την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρόκειται να συμφωνήσουν για την έξοδο της Ελλάδας απ’ το πρόγραμμα αρωγής. Το χρέος της Ελλάδας φθάνει το 178% του ΑΕΠ της.

Η Ελλάδα στο επίκεντρο | Τα κρίσιμα ζητήματα

Κλείσιμο 4ης αξιολόγησης. Αφού έγινε δεκτό το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, αυτή πρέπει να κλείσει στην ώρα της. Μάλιστα, την Τρίτη ή την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκτάκτως το EWG προκειμένου να επικυρώσει την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και συντάξει το κείμενο συμμόρφωσης.

Η τελευταία δόση. Το ποσό της τελευταίας δόσης που θα δοθεί στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, θα συζητηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης ενώ πληροφορίες λένε πως κυμαίνεται στα 10 με 12 δις ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο μαξιλαράκι ασφαλείας.

Στόχοι πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2022. Το ζητούμενο εδώ είναι να οριστεί ο στόχος του 2023 και το περίπου 2% να είναι πιο κοντά ή και ακριβώς πάνω στο 2% ώστε να υπάρξει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος μετά το 2022.

Μεταμνημονιακή εποπτεία. Οι Ευρωπαίοι μιλούν για την αυστηρή εποπτεία στην Ελλάδα μετά την έξοδό της απ΄τα προγράμματα. Μένει να καθοριστεί ακριβώς ο τρόπος για την εποπτεία.

Μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Το κρίσιμο ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο κι όλοι ευελπιστούν πως θα υπάρχει “λευκός καπνός” πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας σε Die Welt: «Η 21η Αυγούστου είναι ένα ορόσημο για μας»

Photo: SOOC/Alexandros Michailidis