Επιτεύχθηκε συμφωνία για την πρώτη κατοικία ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Τράπεζες μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιτεύχθηκε συμφωνία για την πρώτη κατοικία ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Τράπεζες, καθώς έκλεισαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως. Μέσα στις επόμενες ημέρες, λοιπόν, αναμένεται το σχετικό νομοσχέδιο.

Ποιος θα είναι ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη και πώς θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία; Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες και σε αυτή συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών και οι θεσμοί, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως φαίνεται διευκρινίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες, βρέθηκε λύση για τις διαφορές κι έτσι έχουμε συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το νέο πλαίσιο θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών από την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΕΤ και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και καταλήχθηκαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων.

Να σημειώσουμε, πως την περασμένη Πέμπτη και οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε ένα πλαίσιο το οποίο προέβλεπε ότι το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας μέχρι το οποίο θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία απ’ όλα τα επαχθή μέτρα θα ανέρχεται σε 250.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα συνδυάζεται υποχρεωτικά και με το ύψος του δανεισμού, το οποίο προσδιορίζεται σε 130.000 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται και «κούρεμα» του δανείου υπό προϋποθέσεις.

Τα νέα όρια αναμένεται να είναι πολύ ή λίγο στα ίδια του προηγούμενου πλαισίου κι έτσι δεν κινδυνεύουν κοινωνικές ομάδες που είχαν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση είναι:

  • Αντικειμενική αξία κατοικίας 250.000 ευρώ
  • Υπόλοιπο δανείου 130.000 ευρώ
  • Εισοδηματικά κριτήρια

-12.500 ευρώ για ένα άτομο
-21.000 ευρώ για το ζευγάρι
-5.000 ευρώ για κάθε παιδί

  • Κούρεμα του υπολοίπου ποσού δανείου όταν η αξία του υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Διαβάστε τι συζητήθηκε στην προηγούμενη σύσκεψη:

Τα βρήκαν Κυβέρνηση- τράπεζες για την α’ κατοικία | Τα κριτήρια

Photo: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI