Μετά από έντονες και σκληρές διαπραγματεύσεις, φαίνεται πως επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα σε Λονδίνο και Ε.Ε. για το Brexit, σε τεχνικό επίπεδο.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν έντονες, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, αλλά σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή στο BBC, επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα σε Λονδίνο και Ε.Ε. για το Brexit, τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο. Όπως μεταδίδουν και τα ξένα ΜΜΕ, Βρετανοί και Ευρωπαίοι έλυσαν και τις τελευταίες διαφωνίες τους για το “διαζύγιο”.

Το τελικό κείμενο, όπως αναφέρει το BBC, έχει συνταχθεί σε τεχνικό επίπεδο. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, θα συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη σχετικά με τη συμφωνία, ώστε να συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις.

Όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να συναντηθούν το βράδυ της Τρίτης με την Τερέζα Μέι, καθώς η Πρωθυπουργός θέλει να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στη συμφωνία.

Οι δύο πλευρές φαίνεται πως βρήκαν λύση στη βασική τους διαφωνία για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το μόνο χερσαίο σύνορό τους, ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Παράλληλα, να σημειωθεί πως αύριο Τετάρτη θα συναντηθούν οι πρέσβεις των 27 στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν τις καταιγιστικές εξελίξεις.

Φυσικά, αναμένεται να υπάρξει και μια επίσημη ανακοίνωση για τη συμφωνία.

Θυμίζουμε ότι η Τερέζα Μέι πρόσφατα είχε τονίσει ότι με το Brexit μπαίνει τέλος και στην ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων πολιτών.  Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, προτεραιότητα θα δίδεται στους εξειδικευμένους εργαζόμενους κι η ελεύθερη κυκλοφορία Ευρωπαίων πολιτών στη χώρα θα καταργηθεί.

Διαβάστε αναλυτικά:

Τέλος στην ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων πολιτών μετά το Brexit