Μια οικογενειακή τραγωδία που συγκλόνισε όχι μόνο την τοπική κοινωνία της Κρήτης αλλά όλη την Ελλάδα. Η μαρτυρία δύτη για την ανάσυρση της οικογένειας απ’ τον Γεροπόταμο.

Οι δύτες και όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στην επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης της άτυχης οικογένειας στην Κρήτη, έζησαν συγκλονιστικές στιγμές, έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν αν και η ιστορία δεν είχε αίσιο τέλος. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία δύτη για την ανάσυρση της οικογένειας απ’ τον Γεροπόταμο.

Τέσσερις ανθρώπινες ζωές χάθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και βρέθηκε στον Γεροπόταμο.

Ένας από τους πιο έμπειρους δύτες της ΕΜΑΚ ο Μιχάλης Δαφέρμος εξιστορεί στο neakriti.gr τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στον μοιραίο ποταμό από την στιγμή που κλήθηκαν στο σημείο και οι 7  δύτες της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό των 4 σορών.

Μια δύσκολη στιγμή όπου έπρεπε να αφήσουν το συναίσθημα στην άκρη και να ολοκληρωθεί η επιχείρηση όσο πιο γρήγορα γινόταν και μια υπόθεση που θα τους στιγματίσει.

«Σε αυτές τις δύσκολες επιχειρήσεις τα ανθρώπινα συναισθήματα αναγκαζόμαστε να τα αφήσουμε στην άκρη για χάρη του καθήκοντος. Έπρεπε να παραμερίσουμε την συγκίνηση, την στενοχώρια και τον πόνο για να κάνουμε την δουλειά μας με επαγγελματισμό», είπε χαρακτηριστικά ο δύτης τονίζοντας πως κύριο μέλημα ήταν η ανάσυρση του Ι.Χ.

Κύριο μέλημα μας ήταν να παραδώσουμε τους ανθρώπους στις οικογένειες τους. Και το πετύχαμε. Βέβαια δεν υπήρχε περίπτωση να φύγουμε από εκεί χωρίς να βρούμε τους ανθρώπους. Ήμασταν πεπεισμένοι ότι θα τους βρούμε, θα καταθέταμε όλες μας τι δυνάμεις και την ψυχή μας  για να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους

Η περιγραφή του δύτη Δαφέρμου για την επιχείρηση

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από αυτό που έχουν εκπαιδευτεί να κάνουν, σε επιχειρήσεις  που αφορούν εξειδικευμένα περιστατικά και συγκεκριμένα σε διασώσεις μέσα σε χειμάρρους και ορμητικά ποτάμια, είπε χαρακτηριστικά ο δύτης.

Υπάρχει ένα πρωτόκολλο έρευνας και αυτό ακολουθήσαμε πιστά και σε αυτήν την περίπτωση. Αρχικά κάνουμε έρευνες στην κοίτη του ποταμού δεξιά και αριστερά από το ποτάμι.  Περπατήσαμε  κατά μήκος του ποταμού κάνοντας οπτικό έλεγχο και επισταμένη  έρευνα. Στη συνέχεια κατεβήκαμε μέχρι τις όχθες και ελέγξαμε όλα  τα σημεία τα οποία και σύμφωνα με την εμπειρία μας μας δείχνουν ότι «κάτι» υπάρχει, ότι έχουμε ενδείξεις ότι κάτι μπορούμε να βρούμε

Συνεχίζοντας ανέφερε πως έμπειροι δύτες με βάρκα τύπου καγιάκ μπήκαν στο ποτάμι με μια ουσιαστική επισήμανση, ενώ αναφέρθηκε και στις μαρτυρίες των κατοίκων για το ποτάμι οι οποίες ήταν καθοριστικός παράγοντας για την επιχείρηση.

«Μπήκαμε στο ποτάμι με βάρκα και αξιοποιώντας στο έπακρο τις πληροφορίες από κάτοικους της περιοχής που ξέρουν το ποτάμι και μπορούν να μας βοηθήσουν. Και ενώ προχωράμε, μας ενημερώνουν ότι εθεάθη το αυτοκίνητο από συναδέλφους πυροσβέστες.  Κατευθυνόμαστε κατευθείαν προς το σημείο και αφού βεβαιωνόμαστε ότι πρόκειται για το επίμαχο αυτοκίνητο ξεκινάμε αμέσως της ανάσυρση του και φυσικά τον εντοπισμό και ανάσυρση των πτωμάτων . Εκείνη τη στιγμή δεν σκεφτόμαστε τίποτε άλλο, δεν κοιτάμε τι γίνεται γύρω μας, λειτουργούμε με καθαρό μυαλό, επικεντρωνόμαστε στο έργο μας και το μόνο που σκεφτόμαστε να βρούμε την άκρη του νήματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαφέρμος.

Χαρακτήρισε την επιχείρηση ως μια από τις πιο δύσκολες στην ζωή του, ενώ βρίσκεται στο σώμα εδώ και 20 χρόνια.

Σίγουρα δεν πρόκειται να ξεχάσω τα όσα συνέβησαν στο Γεροπόταμο. Δυστυχώς αν και την ολοκληρώσαμε αισίως, η έκβαση ήταν τραγική στην συγκεκριμένη υπόθεση και την «κρατώ» ως μια από τις πιο αντίξοες στην καριέρα μου. Για μένα, η πιο κρίσιμη και δύσκολη επιχείρηση ήταν εκείνη του 1999 με τον μεγάλο σεισμό στην Αθήνα και εκεί τα συναισθήματα δυνατά με πολλές ανθρώπινες απώλειες

Διαβάστε επίσης:

Νεκροί βρέθηκαν και οι τέσσερις αγνοούμενοι στην Κρήτη | Photo

Photo: INTIME NEWS/Image photo services p.a