Μία συγκλονιστική ιστορία κάνει τον γύρο του κόσμο με δύο νεκρούς αγκαλιασμένους. Πιο συγκεκριμένα, πατέρας και κόρη πνίγηκαν αγκαλιασμένοι στην προσπάθειά τους να περάσουν στα σύνορα των ΗΠΑ.

Ο λόγος για τον 26χρονο Όσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνεζ Ραμίρεζ και την μόλις 2 ετών κόρη του, Βαλέρια, να είναι ξαπλωμένοι μπρούμυτα, με το χεράκι του μικρού κοριτσιού περασμένο στο λαιμό του πατέρα της στις όχθες του ποταμού Ρίο Γκράντε, που βρίσκεται στα σύνορα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό. Οι δύο αυτοί άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί και αγκαλιασμένοι στην πλευρά του Μεξικού. Ήθελαν, μάλιστα, να περάσουν στις ΗΠΑ και να ζητήσουν άσυλο.

Τα πτώματα του πατέρα και της μικρής του κόρης βρέθηκαν τη Δευτέρα 24 Ιουνίου στα περίχωρα της Ματαμόρος, στην μεξικανική πολιτεία Ταμαουλίπας, σύμφωνα με έκθεση της μεξικανικής δικαιοσύνης, στην οποία είχε πρόσβαση το AFP.

Οι φωτογραφίες του πτώματος του πατέρα και του μικρού παιδιού, που βρέθηκαν να επιπλέουν νεκροί μπρούμυτα στον ποταμό κοντά στην όχθη του στο Μεξικό, συγκλόνισαν την κοινή γνώμη στο Ελ Σαλβαδόρ.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο πατέρας, ένας 26χρονος μάγειρας, η 21χρονη μητέρα και η μικρή τους κόρη είχαν φτάσει την περασμένη εβδομάδα στην Ματαμόρος, αφού είχαν διασχίσει όλο το Μεξικό. Την Κυριακή το απόγευμα η οικογένεια αποφάσισε να προσπαθήσει να περάσει κολυμπώντας στην αμερικανική όχθη του ποταμού Ρίο Μπράβο, συνοδεία ενός φίλου.

Ο πατέρας πήρε στην πλάτη του την κόρη του και την έβαλε μέσα στην μπλούζα του για να διασχίσουν τον ποταμό. Όμως, για κακή τους τύχη, τους παρέσυραν τα ισχυρά ρεύματα και πνίγηκαν και οι δύο μπροστά στα μάτια της νεαρής μητέρας, η οποία κατάφερε να επιστρέψει ζωντανή στην μεξικανική όχθη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στις τοπικές αρχές.

«Πέρασε πρώτα με το μικρό κορίτσι και την άφησε στην πλευρά των ΗΠΑ. Μετά, γύρισε να πάρει τη γυναίκα του αλλά το παιδί έπεσε ξανά στο νερό ακολουθώντας τον. Όταν πήγε να τη σώσει, το ρεύμα τους παρέσυρε και τους δυο», είπε η δημοσιογράφος στον Guardian.

Με αφορμή και αυτή την τραγωδία, η μεξικανική κυβέρνηση επικρίνεται έντονα τις τελευταίες μέρες για την στάση της απέναντι στους μετανάστες.

Η κυβέρνηση Τραμπ αναγκάζει τους μετανάστες να περιμένουν στην πλευρά του Μεξικού, όσο εξετάζονται οι αιτήσεις για άσυλο και συνεπώς τους αναγκάζει να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να περάσουν τα σύνορα. Στα τέλη Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς σε όλα τα μεξικανικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, αν το Μεξικό δεν σταματήσει το κύμα των επίδοξων μεταναστών από τις χώρες της κεντρικής Αμερικής. Στις 7 Ιουνίου, οι δύο χώρες κατέληξαν μάλιστα σε συμφωνία, με βάση την οποία οι ΗΠΑ έδωσαν διορία 45 ημερών στο Μεξικό για να λάβει μέτρα.

Μία φωτογραφία του AFP που ελήφθη το Σαββατοκύριακο και δείχνει δύο γυναίκες και ένα κοριτσάκι που έχουν συλληφθεί από βαριά οπλισμένα μέλη της μεξικανικής Εθνοφρουράς, καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν τον Ρίο Μπράβο για να φτάσουν στις ΗΠΑ, προκάλεσε αγανάκτηση και δριμείς επικρίσεις για την μεξικανική κυβέρνηση.