Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Αθήνας έστειλε την λίστα με τους 92 νεκρούς στην Εισαγγελία Αθηνών. Οι δύο από τους 92 είναι μη ταυτοποιημένοι.

Λίγο πριν ξεκινήσει η εξέταση των συγγενών των θυμάτων, στις εισαγγελικές αρχές έφτασε η λίστα με τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς. 92 νεκροί στο Μάτι σύμφωνα με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία.

Μέσα στους 92 νεκρούς, δεν είναι μόνο εκείνοι που έχασαν την ζωή τους στην φονική πυρκαγιά. Στους νεκρούς προστίθενται και εκείνοι που κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Στην Εισαγγελία Αθηνών έχουν μέχρι στιγμής μεταβή 25 μάρτυρες, στελέχη των σωμάτων ασφαλείας. Σήμερα, Τετάρτη 8 Αυγούστου, εξετάστηκε ως μάρτυρας και ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος ήταν υπαρχηγός της Πυροσβεστικής όταν διαδραματίστηκαν οι φονικές πυρκαγιές αλλά αυτή την στιγμή είναι ο νυν αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αναμένεται να διαβιβαστεί και ένας φάκελος της Πυροσβεστικής που μέσα εκεί βρίσκονται όλα τα στοιχεία των ερευνών που έκανε η ίδια.

Ωστόσο, ο αριθμός των μαρτύρων που θα κληθούν να δώσουν κατάθεση αναμένεται να αυξηθεί και άλλο. Καθώς, οι εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη στα χέρια τους τις συνομιλίες των στελεχών της τις ώρες που διαδραματιζόντουσαν τα τραγικά γεγονότα.

Η επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής:

«Ο αριθμός των θυμάτων από την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, μέχρι στιγμής, ανέρχεται στους 92.

Η κατάσταση, όπως αποτυπώνεται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ως εξής: ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81 και υπάρχουν δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί, με διαθέσιμο DNA, οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα.

Νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής, εννιά άτομα.»

Χθες, Τρίτη 7 Αυγούστου, κατέληξε και ένας 85χρονος στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Αγνοούμενος εξακολουθεί να είναι ένα άτομο, όπου έχει γίνει επίσημη δήλωση από συγγενικό πρόσωπο.

Σε πλήρη εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Αττική. Μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινούν οι καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων ενώ η απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών των εμπλεκόμενων την ώρα της πυρκαγιάς θα δώσει απαντήσεις για τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν.
Οι συνομιλίες των αξιωματούχων στην πυρκαγιά αναμένεται να δώσουν σημαντικές απαντήσεις και στοιχεία για πράξεις και παραλείψεις, που είχαν ως αποτέλεσμα η πυρκαγιά να προκαλέσει τον θάνατο τόσων ανθρώπων και την καταστροφή εκατοντάδων περιουσιών.

Οι εισαγγελείς περιμένουν με ενδιαφέρον την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών κρατικών παραγόντων, δημόσιων λειτουργών, κρατικών αξιωματούχων και αυτοδιοικητικών υπευθύνων πριν και κατά την κρίσιμη ώρα της φονικής πυρκαγιάς.

Σημειώνεται πως η εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας, η οποία δεν περιορίζεται στα αίτια και στις πολεοδομικές παραβάσεις, θα φανεί αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι εισαγγελείς καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να συλλεγούν όλα τα κρίσιμα στοιχεία για την αξιολόγηση της κατάστασης. Οι μάρτυρες που ήδη έχουν εξεταστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσκομίσει αξιόλογα στοιχεία τα οποία και θα εκτιμηθούν. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι έχουν δοθεί κρίσιμες μαρτυρίες για τις κινήσεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας όσο και για εκείνες που εκδηλώθηκαν, αν εκδηλώθηκαν, από πλευράς Περιφέρειας και αυτοδιοικητικών παραγόντων.

Το πρώτο μέρος της εισαγγελικής έρευνας θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση μαζί με τη συνάδελφό του, εισαγγελέα πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, αναμένεται να έχουν κλείσει τον κύκλο της εξέτασης των βασικών μαρτύρων, που προέρχονται από τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμους, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Τροχαία, Λιμενικό).

Παράλληλα, έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας την Τρίτη ο επίσημος κατάλογος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τα ονόματα και τα στοιχεία των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θ’ ανοίξει ένας δεύτερος κύκλος μαρτύρων. Οι συγγενείς των θυμάτων θα καλούνται και θα εξετάζονται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα προκειμένου να καταθέτουν όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους.

Διαβάστε επίσης:

Δασική πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη | Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου εκδήλωσης φωτιάς

Credits: Antonis Nicolopoulos/Eurokinissi via REUTERS