Διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη στην Ελλάδα, ενώ τα κρούσματα ολοένα και πληθαίνουν. Στους 39 οι νεκροί απ’ τη γρίπη στην Ελλάδα, αυτός είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός.

Στους 39 οι νεκροί απ’ τη γρίπη στην Ελλάδα, ενώ ο τραγικός αριθμός διαρκώς αυξάνεται με τα θύματα να είναι ηλικίας έως και 90 ετών, ενώ υπάρχουν και μικρά παιδιά στα θύματα κάτω των 12 ετών.

Μέσα σε μία εβδομάδα υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των θυμάτων απ’ τη γρίπη αυτόν τον Χειμώνα.

Όπως ενημέρωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνέντευξη Τύπου, είναι εξαιρετικά σημαντικός ο εμβολιασμός, καθώς όπως επισήμαναν οι επιστήμονες από τα κρούσματα, πολύ μικρό ποσοστό ήταν εμβολιασμένοι παρότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 165 ασθενείς από επιπλοκές του ιού της γρίπης.

Όσα αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη γρίπη:

  • Γενικότερα η τάση για τον ιό της γρίπης Α Η1Ν1 είναι σταθερά αυξητική σε όλες τις ηλικίες.
  • Το 75% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και το 84% των θανάτων από τη γρίπη αφορά άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και ΔΕΝ είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.
  • Δεδομένα από Καναδά: Το αντιγριππικό εμβόλιο φέτος έχει αποτελεσματικότητα που φτάνει στο 72%.
  • Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 στις ΗΠΑ έχει επικράτηση που αγγίζει το 60%. Μόνο την τελευταία εβδομάδα νοσηλεύτηκαν με γρίπη 128 χιλιάδες άνθρωποι.
  • Όσον αφορά στα σχολεία, αναμένεται ότι το 50% όσων παιδιών παρουσιάζουν συμπτώματα δεν έχουν έχουν τη γρίπη Η1Ν1.
  • Δεν συνιστάται κλείσιμο των σχολείων αυτήν τη στιγμή, διότι δεν θα συμβάλει στον περιορισμό του γρίπης. Ένα τέτοιο μέτρο συνιστάται μόνο σε περίπτωση πανδημίας. Το ότι έγινε στη Ρουμανία οφείλεται κυρίως σε «αμηχανία» από την εξάπλωση του ιού.

Τα μέτρα που προτείνει το ΚΕΕΛΠΝΟ:

  • Όσοι έχουν αρρωστήσει πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι. Το ίδιο ισχύει για παιδιά και δασκάλους/καθηγητές.
  • Αν έχετε γρίπη και σας έρθει φτέρνισμα, η σωστή κίνηση είναι να καλύψετε εγκαίρως το στόμα σας με το μανίκι της μπλούζας σας στο ύψος του αγκώνα και όχι με το χέρι.
  • Τακτικό πλύσιμο/απολύμανση των χεριών σας.
  • Αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή/και παρουσιάσετε σοβαρά συμπτώματα, πρέπει να πάτε επιτόπου στον γιατρό να σας εξετάσει και να ακολουθήσετε τυχόν αντιική αγωγή, όπως προβλέπεται.

Να σημειωθεί ότι στα Χανιά ένας 49χρονος νοσηλευόταν για τέσσερις μέρες στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείο Χανίων, αλλά κατέληξε στη ΜΕΘ καθώς η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε επιπλοκές.

Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 επιβεβαιώθηκε και από τις εργαστηριακές εξετάσεις. Και είναι και το νεότερο θύμα που προστέθηκε στη λίστα.

Διαβάστε επίσης:

Οδηγίες προς τα σχολεία για τη γρίπη απ’ το υπουργείο Παιδείας