Πολλοί είναι οι Ευρωπαίοι που καταδικάζουν την πρόταση-βόμβα του Tusk για κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης στην κατανομή προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. «Είτε θα βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση για το θέμα της μετανάστευσης ή δεν θα υπάρξει λύση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, μιλώντας  στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής. Συνάντηση ζητά ο Τσίπρας με Juncker και Merkel.

Κατά της πρότασης του πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, τάχθηκε και ο κ. Timmermans, εκφράζοντας τις ίδιες θέσεις που επισήμανε και ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η αλληλεγγύη είναι βασικό συστατικό στοιχείο της Ε.Ε.. Διαφωνώ με τη θέση ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων που επελέγη στη φάση της κρίσης ήταν αναποτελεσματική. Περισσότερα από 32.000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί.  Όλα τα εργαλεία χρειάζονται, αλλιώς το οικοδόμημα θα καταρρεύσει και αυτό θα προκαλέσει μόνιμη ζημιά και στην ενιαία αγορά

Ο Frans Timmermans επισήμανε πως για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν κάνει τις προτάσεις τους και το «μπαλάκι» βρίσκεται τώρα στο γήπεδο του Συμβουλίου για να βρεθεί συμφωνία, προσθέτοντας ότι είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο Συνθήκες ορίζουν τη λειτουργία των νομοθετών.

Είτε θα βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση για το θέμα της μετανάστευσης ή δεν θα υπάρξει λύση. Μόνο μία λύση για το Δουβλίνο μπορεί να δώσει λύση και στη Σένγκεν. Δεν μπορούν περιορισμένες χώρες να φέρουν στον ώμο τους το βάρος αυτό

Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «αντιευρωπαϊκή» την πρόταση του Donald Tusk. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως «η επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης είναι αποτέλεσμα της κοινής δράσης και των κοινών μας προσπαθειών, των οργανισμών και όλων των κρατών-μελών»  ενώ επισήμανε ότι δεν θα πρέπει μπορεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων να αντικαταστήσει την προστασία των προσφύγων.

Το μεταναστευτικό είναι το μείζον θέμα που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα συνεδριάσει την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ενώ αναμένεται σύμφωνα και με πληροφορίες η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε τριμερή συνάντηση με τον κ. Juncker και την κα. Merkel για το προσφυγικό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.  Η συνάντηση αναμένεται πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, με τη συμμετοχή των τριών καθώς και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Boyko Borissov.

Διαβάστε επίσης:

«Συναγερμός» στην Ε.Ε για το προσφυγικό | Η πρόταση-βόμβα του Tusk και η ανησυχία της Ελλάδας

Photo: EUROKINISSI