Οι βουλευτές του VMRO – DPMNE αποχώρησαν από την συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση που αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών.

Στον αέρα φέρεται ότι βρίσκεται η Συμφωνία των Πρεσπών έπειτα από την αποχώρηση των βουλευτών της VMRO από την συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ αναφέρεται ότι οι βουλευτές της αποχωρούν από την συζήτηση και λένε «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές.

Ο Ζόραν Ζάεφ πρέπει να βρει 80 ψήφους για να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει αυτές τις 80 ψήφους, θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του VMRO – DPMNE δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει η συζήτηση περί τροποποίησης του Συντάγματος και καλεί τους βουλευτές της πλειοψηφίας να μην προχωρήσουν στην ψηφοφορία.

Και χθες αποχώρησαν βουλευτές της Αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία, έπειτα από την άρνηση της Βουλής να πάρει τον λόγο ο επικεφαλής του VMRO – DPMNE και να μιλήσει στο κοινοβούλιο. Αιτιολογία αυτής της πράξης είναι ότι ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης δεν είναι μέλος του κοινοβουλίου.

Η πρώτη ψηφοφορία δεν θα γίνει πριν την Παρασκευή

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ, η Κυβέρνηση δεν περιμένει ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη ψηφοφορία πριν από την Παρασκευή. Ωστόσο, άγνωστες είναι οι επόμενες της ενέργειες, έπειτα από την αποχώρηση των βουλευτών.

Υπενθυμίζεται τι πρέπει να κάνει ο Ζάεφ για να προχωρήσει η διαδικασία και τι θα συμβεί αν δεν το κατορθώσει:

Η ψηφοφορία αφορά αποκλειστικά την διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνει η πρόταση. Για να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης θα πρέπει να υπάρχει η πλειοψηφία των 2/3 (80 από τους 120 βουλευτές). Εάν υπάρξει αυτή η πλειοψηφία στην ψηφοφορία, η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος θα περάσει στα επόμενα στάδια, τα οποία προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Από την πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια κρίνεται το εάν η Κυβέρνηση τελικά μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της Αντιπολίτευσης. Η στήριξη αυτή είναι βασική γιατί έτσι μόνο μπορεί να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία και η τροποποίηση του Συντάγματος να γίνει γεγονός.

Ωστόσο, αν ο Ζοραν Ζάεφ δεν καταφέρει να κερδίσει την στήριξη κάποιων βουλευτών της Αντιπολίτευσης, τότε η Βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Εάν φτάσει σε αυτό το σημείο πιθανότατα οι εκλογές θα γίνουν ή 2 ή 9 Δεκμβρίου.

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η πρόταση της Κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την αλλαγή του Συντάγματος έχει την υποστήριξη 72 βουλευτών. Για να μπορέσει να έχει την πλειοψηφία των 2/3 χρειάζεται, πρέπει να κερδίσει την συγκατάθεση άλλων 8 βουλευτών από την Αντιπολίτευση. Η Αντιπολίτευση είναι το VMRO-DPMNE και έχει 48 έδρες στη Βουλή.

Ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης είναι ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος έχει αναφέρει ότι κανένας βουλευτής από το κόμμα του δεν πρόκειται να υποστηρίξει την τροποποίηση τους Συντάγματος, και ιδιαίτερα την αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινάει η μάχη του Ζάεφ για την Συμφωνία των Πρεσπών