Στο Βελιγράδι βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, απ’ το βράδυ της Παρασκευής,  για την Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας- Βουλγαρίας- Σερβίας- Ρουμανίας. Η ατζέντα των συζητήσεων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Τετραμερής Σύνοδο Ελλάδας- Βουλγαρίας- Σερβίας- Ρουμανίας, η οποία αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης Συνόδους στη Βάρνα. Κύριος στόχος των ηγετών είναι να θεσμοθετηθεί το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις τέσσερις χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο “τραπέζι” της Συνόδου βρίσκονται η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, την ενέργεια και την οικονομική συνεργασία.

Παράλληλα, θα συζητηθεί η διεύρυνση της Ε.Ε. με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με προτεραιότητα στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας.

Ακόμη, θα γίνει η προετοιμασία της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο του 2018, ενώ αναμένεται να γίνει συζήτηση και για την προετοιμασία της βουλγαρικής προεδρίας που ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2018.

Το πρωί του Σαββάτου οι τέσσερις ηγέτες, ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić, της Βουλγαρίας Boyko Borissov, της Ρουμανίας  Mihai Tudose και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσουν μια σειρά από ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ θα ακολουθήσει και κοινή συνέντευξη Τύπου.

Οι εργασίες της συνόδου θα ολοκληρωθούν μετά το μεσημέρι του Σαββάτου, με γεύμα εργασίας.

Photo: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti