Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και η….στροφή απ’ την Άγκυρα

LIKE US ON FACEBOOK

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά την αύξηση στην επιβολή δασμών που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Η απάντηση της Άγκυρας.

Οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό μετά την επιβολή των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Απ’ τη μεριά του ο Αμερικανός Πρόεδρος επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας για την επιβολή των δασμών, και η Άγκυρα ισχυρίζεται πως αυτοί αντιβαίνουν στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Με βάση το άρθρο 232 της αμερικανικής εμπορικής νομοθεσίας, που επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας, ο κ. Τραμπ διέταξε την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές απ’ την Τουρκία,.

Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης:

Οι δασμοί με βάση το άρθρο 232 επιβάλλονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες χώρες, οι εξαγωγές των οποίων απειλούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια όπως καθορίζεται στο άρθρο 232, ανεξάρτητα από διαπραγματεύσεις στο εμπόριο ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα

Απ΄τη μεριά του, το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας ανέφερε ότι η επιβολή επιπλέον δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αντιβαίνει τους κανόνες του ΠΟΕ.

«Η Τουρκία αναμένει από τα κράτη μέλη να τηρούν τους διεθνείς κανόνες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση όπου επισημαίνεται πως η Τουρκία θα στηρίξει τους εξαγωγείς χάλυβα και αλουμινίου σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες και πως οι ΗΠΑ παραμένουν ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος.

Με ανταποδοτικά μέτρα απειλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ

Η Τουρκία απειλεί τις ΗΠΑ με ανταποδοτικά μέτρα καθώς όπως αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ οι κρυώσεις και η πίεση μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να επιβάλει ανταποδοτικά μέτρα, όπως κρίνει αναγκαίο, ενάντια στους αμερικανικούς δασμούς.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Χάμι Ακσόϊ ανέφερε επίσης πως «η Τουρκία επιθυμεί τα ζητήματα να λύνονται μέσω διπλωματίας, διαλόγου, καλών προθέσεων και συνεννόησης».

«Ελάτε να τα βρούμε», λέει η Τουρκία

Ωστόσο, η Τουρκία φαίνεται πως προσπαθεί να τα…μαζέψει και καλεί τις ΗΠΑ να τα βρουν και να ξεκινήσουν και πάλι τις διαπραγματεύσεις .

Συγκεκριμένα, η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, Ρουσχάρ Πεκάν, ανέφερε πως αυτός ο εμπορικός «πόλεμος» μόνο με διάλογο μπορεί να λυθεί.

Επανειλημμένες προσπάθειες να διαβιβάσουμε στην αμερικανική κυβέρνηση ότι κανένα από τα δηλωμένα κριτήρια που οδήγησαν στους αμερικανικούς δασμούς δεν είναι εφαρμοστέα για την Τουρκία έχουν μέχρι τώρα αποδειχθεί άκαρπες

Και όπως καταλήγει η ανακοίνωση «Εκλιπαρούμε τον πρόεδρο Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – αυτό μπορεί και πρέπει να επιλυθεί μέσα από διάλογο και συνεργασία».

Διαβάστε τι είχε προηγηθεί:

Διπλασιασμός δασμών στην Τουρκία απ’ τον Τραμπ

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved