Το πρωί της Τρίτης ψηφίζεται στη Βουλή της γειτονικής χώρας η συμφωνία για το Σκοπιανό, η οποία υπεγράφη στις Πρέσπες την Κυριακή.

Η συμφωνία των Πρεσπών συζητείται και ψηφίζεται στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας. Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου καλείται να επικυρώσει την συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος.

Τη Δευτέρα, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ, έδωσε το «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας.

Την συμφωνία παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής ο ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος, αναφερόμενος στην υπογραφή, έκανε λόγο για μια «πράξη ευθύνης και πατριωτισμού» ενώ μίλησε «ιστορικές μέρες» για τη χώρα του.

Η επίλυση της διαφωνίας για το όνομα είναι ένας συμβιβασμός, στον οποίο εμείς και οι Έλληνες φίλοι προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ό, τι είναι σημαντικό για όλους εμάς

Ο ΥΠΕΞ τόνισε πως η απόφαση για την επίλυση του θέματος ελήφθη χωρίς πίεση από τις χώρες της Δύσης.

Σημειώνεται πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO, που αντιτίθεται στην συμφωνία, έχει κάνει κάλεσμα για συγκέντρωση οπαδών του μπροστά στο Κοινοβούλιο την ώρα της συζήτησης της κύρωσης της συμφωνίας.

Τα επόμενα βήματα

Η έγκριση του νομοσχεδίου απαιτεί απλή πλειοψηφία, δηλαδή 61 βουλευτές σε σύνολο 120.

Αφού η Βουλή δώσει το «πράσινο φως» για τη συμφωνία, τότε ο Πρόεδρος Ιβανόφ θα έχει στη διάθεσή του προθεσμία επτά ημερών προκειμένου να υπογράψει το σχέδιο νόμου.

Εάν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το βέτο, δηλαδή να μην υπογράψει τη συμφωνία, τότε το νομοθέτημα θα επιστρέψει στη Βουλή. Για την έγκρισή του σ’ αυτή την περίπτωση θα απαιτηθεί η απόλυτη πλειοψηφία επί των παραβρισκόμενων βουλευτών.

Εάν και πάλι η συμφωνία καταφέρει να περάσει απ’ τη Βουλή, τότε το κείμενο θα επιστρέψει στον Πρόεδρο Ιβανόφ, ο οποίος είναι υποχρεωμένος απ’ το Σύνταγμα να το υπογράψει.

Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος Ιβανόφ σε διάγγελμά του την περασμένη εβδομάδα είχε ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύει να υπογράψει το κείμενο της συμφωνίας.  «Η θέση μου είναι τελική, δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το επιζήμιο κείμενο συμφωνίας», είπε στο διάγγελμά του ο Ιβανόφ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ  δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει και θα διχάσει την κοινωνία ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ζάεφ ότι εγκατέλειψε εντελώς τις εθνικές θέσεις της χώρας.

Διαβάστε ακόμα:

Εν μέσω αντιδράσεων πέρασε η συμφωνία με την Ελλάδα στη Βουλή της ΠΓΔΜ

Photo: EPA/Nake Batev