Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σύμη | Στο νησί ένοπλες δυνάμεις και στρατιώτες (Photos-Video)

LIKE US ON FACEBOOK

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σύμη μετά τις εκτεταμένες ζημιές που έχει υποστεί σε όλα τα δίκτυα υποδομών λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Το νησί παραμένει χωρίς ρεύμα.

Η «Ευρυδίκη» χτύπησε το νησί της Σύμης ενώ παρέσυρε 10 αυτοκίνητα στη θάλασσα όπου ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι ή όχι.

Παράλληλα, αρκετά καταστήματα και σπίτια έχουν πλημμυρίσει ενώ το νησί παραμένει ακόμα χωρίς ρεύμα, αφού ο τοπικός σταθμός παράγωγης ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Για να γίνει εφικτή η επαναφορά της ηλεκτροδότησης, επιχειρείται μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από τη Ρόδο.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, βρίσκεται ήδη από χθες στο νησί προκειμένου να συντονίσει το έργο αποκατάστασης, ενώ το πρωί της Τρίτης στάλθηκαν στο νησί ειδικά μηχανήματα από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, «μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να πέρασαν, άφησαν όμως πίσω τους σοβαρές πληγές στο νησί».

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ήδη μεταβεί στο νησί προκειμένου να αντλήσουν τα νερά, απομακρύνοντας ταυτόχρονα τη λάσπη αλλά και τις πέτρες από κοινού με μηχανήματα του στρατού. Από το πρωί έχουν γίνει αντλήσεις από έξι υπόγεια, μεταξύ των οποίων του ΟΤΕ και ενός ξενοδοχείου, και οι εντατικές επιχειρήσεις συνεχίζονται.

Στο σημείο επιχειρούν 12 Πυροσβέστες με 3 οχήματα, ενώ σε ετοιμότητα είναι μια αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό της, για να μεταβεί και αυτή στη Σύμη αν κριθεί αναγκαίο.

Στις προσπάθειες συνδράμουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώ στο νησί έχουν μεταφερθεί από την 95 ΑΔΤΕ της Ρόδου ένας εκσκαφέας τάφρων, ένα ανατρεπόμενο όχημα, ένας φορτωτής γαιών, δύο κινητά μαγειρεία, δύο ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη μεγάλης ισχύος, ένας κινητός επικοινωνιακός κόμβος, δύο οχήματα τύπου «Καναδέζα» με εξοπλισμό-εργαλεία και το αντίστοιχο προσωπικό, τέσσερις αξιωματικούς και 15 οπλίτες.

καταστροφές στη Σύμη

Επίσης, με εντολή του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, στο νησί μεταβαίνει εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ).

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved