Στο 3,5% «κλείδωσε» το 7ετές ομόλογο, επιτόκιο πιο χαμηλό απ΄την αρχική «καθοδήγηση» (guidance). Πόσα προσέφεραν οι επενδυτές στο ελληνικό Δημόσιο.

Θερμή ήταν η “υποδοχή” για το 7ετές ομόλογο, καθώς τελικά το επιτόκιο «κλείδωσε» στα 3,5% ενώ η αρχική «καθοδήγηση» έκανε λόγο για 3,75%.

Οι επενδυτές προσέφεραν στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 6,5 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο απ’ αυτό που εκτιμούσε το υπουργείο Οικομικών. Συγκεκριμένα, ο στόχος ήταν για 3δις. ευρώ κι έτσι το ποσό των 6,5 δις. τον υπερκάλυψε.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να χτίσει ένα “μαξιλάρι” ασφαλείας των 19-20 δισ. ευρώ μέχρι το Καλοκαίρι που θα βγει απ΄το πρόγραμμα.

Θυμίζουμε ότι η έκδοση του ομολόγου αναμενόταν να γίνει στις αρχές της εβδομάδας ωστόσο λόγω της αναταραχής που επικράτησε για ένα 48ωρο στις διεθνείς αγορές, η έκδοση του 7ετές ομολόγου έγινε σήμερα Πέμπτη.

Αντιθέτως, τη Δευτέρα το αμερικανικό χρηματιστήριο σημείωσε κατακόρυφη πτώση και το έδαφος δεν θεωρήθηκε κατάλληλο για να πραγματοποιηθεί και επίσημα η έξοδος στις αγορές.

Αυτή η καθυστέρηση στην έκδοση και η μετάθεσή του για σήμερα, τελικά κρίνεται επιτυχής καθώς το επιτόκιο έκλεισε στα 3,5% και το ελληνικό Δημόσιο κέρδισε 6,5δις ευρώ.

Αυτό το ποσό δεν θα χρησιμοποιηθεί αλλά είναι ο “κουμπαράς” που θα χρησιμοποιηθεί ως μαξιλάρι, απαραίτητο για την έξοδο απ΄το πρόγραμμα το Καλοκαίρι.

Τσακαλώτος: Μπορούμε να βγούμε στις αγορές κάτω από μη ευνοϊκές συνθήκες

«Αποδείξαμε σήμερα που βγήκαμε στις αγορές ότι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα αλλά μπορούμε να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες που δεν είναι ιδανικές» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντησή του με τον Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στην έκδοση του 7ετές ομολόγου.

Αποδείξαμε σήμερα που βγήκαμε στις αγορές ότι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα αλλά μπορούμε να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες που δεν είναι ιδανικές, εξηγώντας ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη αναταραχή στις διεθνείς αγορές

Photo: Reuters