Έφτασε η μεγάλη ώρα για την ΠΓΔΜ. Στις κάλπες οι Σκοπιανοί για το δημοψήφισμα, τόσο για την ΠΓΔΜ όσο και για την Ελλάδα

Ώρα μηδέν για τη συμφωνία των Πρεσπών. Στις κάλπες οι Σκοπιανοί για το δημοψήφισμα το οποίο θα κρίνει το μέλλον της συμφωνίας, ενώ οι πολίτες της ΠΓΔΜ καλούνται να αλλάξουν το όνομα της χώρας τους, αποδεχόμενοι τη συμφωνία και ψηφίζοντας υπέρ στο δημοψήφισμα.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να κλείσουν 12 ώρες μετά, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 10:00 το βράδυ.

Το ερώτημα, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι: «Συμφωνείτε με την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της ”Μακεδονίας” και της Ελλάδας;».

Προκειμένου να «περάσει» το δημοψήφισμα, δηλαδή να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα θα πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος. Αν ο λαός ψηφίσει υπέρ, η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει και στην ελληνική Βουλή.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας πως εκείνοι αποφασίζουν αν θα ενταχθεί η ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Αυτοί που ψηφίζουν είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν. Εάν η συντριπτική πλειοψηφία ψηφίζει “ναι”, θα ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Ο ίδιος μάλιστα ψήφισε το πρωί της Κυριακής, στο εκλογικό κέντρο της πόλης Στρώμνιτσα που βρίσκεται στα Νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους φάνηκε αισιόδοξος για τη συμμετοχή και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αναφέροντας ότι:

Οι “Μακεδόνες” αποφασίζουν για τη μοίρα της χώρας μας. Καλώ όλους τους πολίτες να ψηφίσουν και να πάρουν αυτή τη σπουδαία απόφαση για το μέλλον της χώρας και τις επόμενες γενιές

Photo: AP

Από την πλευρά του, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κάλεσε τους συμπολίτες του να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, κάνοντας λόγο για «ιστορική αυτοκτονία».

Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω. Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις απ’ τα ινστιτούτα IDSCS και MCIC έδειξαν πως το 40,9%  των πολιτών της ΠΓΔΜ τάσσεται υπέρ της συμφωνίας για την αλλαγή της ονομασίας ενώ μόλις το 8,6% εκφράζει την αντίθεσή του.

Το 6,3% δηλώνει αναποφάσιστο και το 2,0% δεν απαντά. Ωστόσο, η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 42,2%, εξαιρετικά υψηλό ποσοστό.

Πόσοι θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα; Το 57,8% των πολιτών διαβεβαιώνει ότι θα πάει να ψηφίσει, ενώ το 28,8% καθιστά σαφές ότι θα απέχει. Το 11,2% δηλώνει άγνοια και το 2,2% αρνείται να απαντήσει.

Διαβάστε ακόμα:

Ξεκίνησε η ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ για ηλικιωμένους, κρατουμένους και ομογενείς