Στις 20 Μαρτίου θα φύγουν οι απελαθέντες διπλωμάτες απ’ τη Βρετανία, όπως επιβεβαίωσε και ο πρεσβευτής της Ρωσίας, Alexander Yakovenko. στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι οριστικό, σε 4 μέρες θα φύγουν οι απελαθέντες διπλωμάτες απ’ τη Βρετανία μαζί με τις οικογένειές τους.

«Μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους μιλάμε για περίπου 80 άτομα» δήλωσε ο πρεσβευτής.

Να υπενθυμίσουμε πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες την απόφασή της ν’ απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες ενώ η ίδια έκανε λόγο επίσης για διακοπή των διμερών σχέσεων σε επίπεδο υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, αλλά και την υποβάθμιση της βρετανικής παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στη Ρωσία το καλοκαίρι.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ., απαντώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε πως φυσικά και η Μόσχα θα αντιδράσει.

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει σταματήσει να δίνει προσοχή στους ισχυρισμούς εναντίον της, υποδεικνύοντας ότι είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου το γεγονός ότι η Τερέζα Μέι αρνείται να συνεργαστεί με τη Ρωσία.

Έρευνα για τις υποθέσεις Γιούλια Σκριπάλ και Γκλουσκόφ αρχίζει και η Ρωσία

Την ίδια στιγμή η Ρωσία ξεκινά την έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας του κατά του διπλού πράκτορα Σερκέι Σκιπάλ και της κόρης του.

Συγκεκριμένα, η Ανακριτική Επιτροπή τη Ρωσίας άσκησε ποινική δίωξη για το περιστατικό όπως και για την δολοφονία στο Λονδίνο του πρώην ανώτατου στελέχους της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot Νικολάι Γκλουσκόφ.

Από την κεντρική διεύθυνση που είναι αρμόδια για την διερεύνηση εξαιρετικά σημαντικών υποθέσεων δόθηκε στις 16 Μαρτίου η εντολή να ασκηθεί ποινική δίωξη για την απόπειρα εσκεμμένης δολοφονίας της πολίτου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιούλια Σκριπαλ, καθώς επίσης και για τη δολοφονία του πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νικολάι Γκλουσκόφ στο Λονδίνο με βάση τις ενδείξεις του εγκλήματος

Η εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο τόνισε πως η έρευνα θα διεξαχθεί με βάση τη ρωσική νομοθεσία και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Η ανάκριση προγραμματίζεται να γίνει με την συμμετοχή στην έρευνα υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμόνων, ενώ οι ανακριτές είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τα αρμόδια όργανα της Μεγάλης Βρετανίας

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ, Μέι, Μέρκελ και Μακρόν στέλνουν αυστηρό μήνυμα στη Ρωσία

Photo: REUTERS/Phil Noble