Μόλις δύο μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι προετοιμασίες φαίνεται να γίνονται μετ’ εμποδίων καθώς η πανδημία μαίνεται με τα κρούσματα να βρίσκονται σε ανοδική πορεία καθημερινά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με μάσκες ωστόσο όπως φαίνεται οι μαθητές θα λάβουν μία μάσκα αντί για δύο!

Γιατί οι μαθητές θα λάβουν μία μάσκα αντί για δύο

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας με το πρώτο κιόλας κουδούνι για φέτος τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για μαθητές προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Η αρχική ανακοίνωση αναφερόταν σε αντιστοιχία δύο μασκών ανά μαθητή κάτι που όμως τελικά ανατράπηκε με πολλούς γονείς να αναρωτιούνται τι συνέβη.

Το πρόβλημα φαίνεται να προέκυψε όταν το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε 3 από τους 25 προμηθευτές μασκών καθώς δεν είχαν τα απαιτούμενα έγγραφα που ορίζονται βάση νομοθεσίας.

Η αποστολή των μασκών στα σχολεία

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχουν σταλεί ήδη μάσκες προκειμένου να γίνει ομαλά η έναρξη της σχολικής χρονιάς έστω και με μία μάσκα αντί για δύο ανά μαθητή. Για την Αττική η διανομή των μασκών ξεκίνησε σήμερα Σάββατο 12/9.

Η ΚΕΔΕ χαρακτηριστικά ανέφερε χθες Παρασκευή 11/9:

Ήδη έχουν σταλεί οι απαραίτητες ποσότητες στα μικρά νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα, σήμερα Παρασκευή, αποστέλλονται σε Ηπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, λοιπά νησιά και Πελοπόννησο και αύριο Σάββατο ξεκινά η τροφοδοσία της Αττικής» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους «σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να φτάσει τουλάχιστον μία μάσκα για κάθε παιδί και εκπαιδευτικό στα σχολεία

Ποια είναι η κατάλληλη μάσκα για τα παιδιά

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε σε σχετική τακτική ενημέρωση ότι οι μαθητές έχουν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών που έχουν δοθεί. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι μαθητές εκείνοι που θεωρούνται υψηλού κινδύνου και για τους οποίους δεν προσμετρώνται απουσίες για να μείνουν σπίτι.
  • Μαθητές οι οποίοι για συγκεκριμένες περιπτώσεις ιατρικές, τις οποίες έχει υποδείξει η αρμόδια επιτροπή. Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, αυτή η κατηγορία των μαθητών, μπορεί να μην φοράει μάσκα για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους, αλλά μπορεί να βρίσκεται στο σχολείο.
  • Μαθητές όπου μπορεί στη βάση σύστασης θεράποντος ιατρού, να συστήνεται κάποια άλλη μάσκα.

Μία γενική γραμμή που έχει δοθεί για τις υφασμάτινες μάσκες υπογραμμίζει ότι είναι επαρκείς για σχολική χρήση. Αυτό που απαιτεί προσοχή είναι ότι οι μάσκες πρέπει να εφαρμόζουν καλά καλύπτοντας τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι του παιδιού. Οι γονείς προτείνεται να δοκιμάσουν ποια μάσκα ταιριάζει καλύτερα στο πρόσωπο του παιδιού τους.

Διάβασε ακόμα:

Επιστροφή στα θρανία: Μ’ αυτό το πρόγραμμα θα κυλήσει η πρώτη μέρα στο σχολείο