Στην κεφαλή της Ευρώπης… για πρώτη φορά γυναίκα!

LIKE US ON FACEBOOK

Μπορεί στην Ελλάδα οι γυναίκες υπουργοί να μετρούνται με τα δάχτυλα του ενός χεριού, στην Ευρώπη, όμως, η εικόνα αλλάζει. Στην κεφαλή της Ευρώπης για πρώτη φορά γυναίκα. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν. 

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που λαμβάνει μια τόσο σημαντική θέση, για την πρώτη γυναίκα που γίνεται «αρχηγός» της Ευρώπης. Εν έτει 2019 όλοι ακόμη θεωρούν πως μερικές θέσεις είναι μόνο για άνδρες και παραδοσιακά τις έδιναν μόνο σε άνδρες.

Όταν γίνεται, λοιπόν, αυτή η ανατροπή μόνο ευχάριστο είναι. Για πρώτη φορά, λοιπόν, εκλέγεται σε αυτή τη θέση γυναίκα και για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια λαμβάνει Γερμανός ένα τέτοιο αξίωμα.

Ποια είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν;

Γεννήθηκε το 1958 στις Βρυξέλλες, με τον πατέρα της, Ερνστ ‘Αλμπρεχτ, να υπηρετεί ως επικεφαλής του γραφείου του τότε Γερμανού Επιτρόπου, φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο μέχρι τα 13 της χρόνια και μιλάει εξαιρετικά γαλλικά και αγγλικά, ενώ υποστηρίζει την μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Σπούδασε Οικονομικά στο Γκέτινγκεν και το Μύνστερ και κατόπιν στο London School of Economics, όπου μάλιστα χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Ρόουζ Λάντσον», καθώς θεωρείτο πιθανός στόχος της γερμανικής αριστερής τρομοκρατίας. Λίγο μετά αποφάσισε να σπουδάσει Ιατρική, για να αποφοιτήσει το 1987 από το Πανεπιστήμιο του Ανόβερου. Τα επόμενα χρόνια απέκτησε επτά παιδιά με τον καθηγητή Ιατρικής Χάικο φον ντερ Λάιεν και μάλλον αποτέλεσε ιδανική επιλογή για το υπουργείο Οικογένειας στην πρώτη κυβέρνηση της ‘Αγγελα Μέρκελ, το 2005. Ακολούθησαν το υπουργείο Εργασίας το 2009 και το υπουργείο Άμυνας το 2014 και το 2017, θέση για την οποία φημολογείται ότι «εκβίασε» την Καγκελάριο, απειλώντας ακόμη και με αποχώρηση από την πολιτική.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφει ιστορία: To 2013 έγινε η πρώτη Γερμανίδα γυναίκα υπουργός Άμυνας, μια θέση που διατηρούσε για πολύ καιρό. Η 60χρονη γυναίκα υπήρξε στενή σύμμαχος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για αρκετά χρόνια και κάποτε θεωρούσε ότι θα ήταν διάδοχός της.

Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, εισήλθε στην πολιτική στην ηλικία των 43 ετών και από τότε είναι μέλος του Κόμματος Συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ. Κατείχε διάφορες τοπικές πολιτικές θέσεις στην περιοχή Ανόβερο μεταξύ 2001 και 2004, στη συνέχεια εκλέχτηκε στο κρατικό κοινοβούλιο της Κάτω Σαξονίας το 2003, πριν γίνει μέλος του υπουργικού συμβουλίου ως υπουργός κοινωνικών υποθέσεων, γυναικών, οικογενειακών υποθέσεων και υγείας.

Η καριέρα της στο γερμανικό πολιτικό τοπίο εκτοξεύτηκε από το 2005 όταν η Μέρκελ τη διόρισε ως ομοσπονδιακό υπουργό οικογενειακών υποθέσεων, ηλικιωμένων, γυναικών και νέων. Τέσσερα χρόνια αργότερα, εκλέχθηκε στο Bundestag, το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Ήταν σε αυτή τη θέση μέχρι το 2013.

Απέναντι στην Ελλάδα η κυρία φον ντερ Λάιεν υπήρξε πάντα αυστηρή. Ήδη το 2011 ζητούσε να δοθούν από την Αθήνα εγγυήσεις για την οικονομική βοήθεια των εταίρων π.χ. με τα αποθέματα χρυσού και συμμετοχή σε δημόσιες επιχειρήσεις. Η πρότασή της απορρίφθηκε εμφατικά από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αρκετά πιο ευγενικά από την Άγγελα Μέρκελ. Σε όλη την διάρκεια των ελληνικών προγραμμάτων υποστήριζε πάντως σθεναρά την πολιτική των μνημονίων, ενώ είχε ασκήσει κριτική και για την πολιτική προσέγγισης προς την Μόσχα.

Όλα όσα δεσμεύτηκε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν…

Η νέα πρόεδρος δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων για μια «πράσινη Ευρώπη» κι έτοιμη να υποστηρίξει νέα παράταση του Brexit, εάν χρειασθεί.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό προτείνει «νέο σύμφωνο» και επανάληψη των προσπαθειών για την μεταρρύθιση του ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου. Η Μεσόγειος έχει γίνει «ένα από τα φονικότερα σύνορα στον κόσμο», είπε επισημαίνοντας την ανάγκη να σώζονται ζωές στην θάλασσα.

Μίλησε για ανθρώπινα σύνορα και τρόπους για την κατανομή όσων ζητάνε άσυλο στην Ευρώπη.

Δεσμεύθηκε για πλήρη εφαρμογή της αρχής της ισότητας των φύλων στους διορισμούς των Ευρωπαίων επιτρόπων και να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Η βία κατά των γυναικών «δεν είναι γυναικείο θέμα», είπε υποσχόμενη να την περιλάβει στον κατάλογο των εγκλημάτων που παρατίθενται στην ευρωπαϊκή συνθήκη.

Copyright REUTERS/Michael Kappeler/Pool /

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved