Στοιχεία- φωτιά για μίζες σε πολιτικά κόμματα για τα έργα του Μετρό απ’ το 2003 έως το 2007 διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας απ’ τις γερμανικές Αρχές.

Τα στοιχεία για μίζες σε πολιτικούς για τα έργα του Μετρό αφορούν την περίοδο 2003 – 2007 και το ποσό φέρεται να φθάνει τις 370.000 ευρώ. Ο μίζες, σύμφωνα με τα στοιχεία, μοιράζονταν σε βαλίτσες.

Οι καταθέσεις, τα έγγραφα και τα ηλεκτρονικά αρχεία, τα οποία περισυνελέγησαν απ’ τις γερμανικές δικαστικές Αρχές για τις μίζες προς κρατικούς αξιωματούχους, αναφέρουν πως υπήρχε και συγκεκριμένο ποσοστό προμήθειας από 5 έως 7% , το οποίο διοχετευόταν προς τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στις ελληνικές Αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για την εκτέλεση και την υλοποίηση σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλων στην κοινοπραξία «Αττικό Μετρό».

Ο μάρτυρας – κλειδί για τις μίζες σε πολιτικούς για τα έργα του Μετρό

Διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας που συμμετείχε στην υλοποίηση της σύμβασης για την κατασκευή του Μετρό στην Αθήνα, αναφέρει ότι οι καταβολές των χρημάτων φέρονται να γίνονταν από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn, η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρείες Thales (γνωστή στις ελληνικές Αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς εμπλέκεται στον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου ), Lahmeyer και ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Απ’ τα στοιχεία και την κατάθεση του μάρτυρα προκύπτει πως η εταιρεία που είχε αναλάβει από το 2003-2007 τρία έργα, μεταξύ των οποίων και το σταθμό Ελληνικού του μετρό, διοχέτευε τις μίζες στην Ελλάδα, μέσω ενός προσώπου.

Το εν λόγω πρόσωπο κατονομάζεται στην κατάθεση με κωδική ονομασία και φέρεται να είχε ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα και στη συνέχεια τον έκλεισε με αποτέλεσμα τα χρήματα να δοθούν τελικά στους κρατικούς αξιωματούχους σε μετρητά.

Η εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Οι διώξεις στρέφονται σε βάρος δύο προσώπων εκπροσώπων των εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ. Τα εν λόγω πρόσωπα κατηγορούνται ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

Πλέον, ο ανακριτής καλείται να ερευνήσει σε ποια πολιτικά πρόσωπα κατέληξαν οι μίζες για να ανατεθούν στην κοινοπραξία ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Πηγή πληροφοριών: naftemporiki.gr