Το απόγευμα της Δευτέρας κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που αφορά τη λεγόμενη 13η σύνταξη και την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και στις υπηρεσίες εστίασης. Η τροπολογία εντάσσεται στο πολυνομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Τι προβλέπει η τροπολογία για 13η σύνταξη και μειωμένο ΦΠΑ; Με την τροπολογία χορηγείται στους δικαιούχους κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, από το έτος 2019 και για κάθε επόμενο έτος, δέκατη τρίτη (13η) σύνταξη. Την συγκεκριμένη σύνταξη δικαιούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη την 1η Μαΐου του έτους χορήγησής της, καθώς και όσων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία. Δικαιούχοι της σύνταξης αυτής είναι και οι οριζόμενοι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ή του ακαθάριστου ποσού που χορηγείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), μηνός Μαΐου του έτους χορήγησής της, ως εξής:

  • Για ποσό έως και 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%.
  • Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%.
  • Για ποσό από 600,01 έως και 1000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50%.
  • Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.

Σημειώνεται ότι αν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, ή και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία το ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται με βάση το άθροισμά τους.

Η «13η σύνταξη» είναι ακατάσχετη, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ., υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.

Τα ανωτέρω ποσοστά είναι δυνατόν με κοινή υπουργική απόφαση να αυξάνονται, να ανακαθορίζεται ο χρόνος καταβολής της σύνταξης και να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ρύθμισης.

Διαβάστε ακόμα:

20 Μαΐου καταβάλλεται η 13η σύνταξη | Το ποσό που θα λάβει ο κάθε συνταξιούχος