Στη Βουλή κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία των Πρεσπών. Στόχος είναι να περάσει το επόμενο διάστημα απ’ τις αρμόδιες επιτροπές και στη συνέχεια απ’ την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Με το νομοσχέδιο για τη συμφωνία των Πρεσπών κυρώνεται και τίθεται σε ισχύ η συμφωνία που έχει υπογραφεί στις Πρέσπες, μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Ιουνίου 2018.

Όπως αναφέρουν μέχρι στιγμής πληροφορίες, πρόθεση του προέδρου της Βουλής είναι η διαδικασία να προχωρήσει άνετα και όχι με τη στενή ερμηνεία του κανονισμού της βουλής, αναφορικά με την κύρωση των συμβάσεων.

Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα συζητηθούν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα στις 12.00.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι το σχέδιο νόμου εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, στις 17:00 της Δευτέρας. Η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Ο τίτλος του σχεδίου νόμου είναι «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Θυμίζουμε ότι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε την Παρασκευή με θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε ανακοίνωσή της μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Π.Γ. χαρακτήρισε ως «καταλύτη για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε πρόσκληση προς « όλους τους βουλευτές, από όλες τις πτέρυγες, που επί πολλά χρόνια υποστηρίζουν την εθνική γραμμή» και προειδοποιεί ότι «Η στοίχιση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία της ακροδεξιάς ρητορικής για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα αποτελεί στρατηγικό λάθος με ιστορικές συνέπειες».

Οι όποιες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ δε μπορούν να αποτελούν άλλοθι για αυτό το ιστορικό σφάλμα

Διαβάστε ακόμα:

152 τα «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Photo: REUTERS/Alkis Konstantinidis